Жертва ли сте на модните хранителни тенденции?

Съвсем елементарен тест по темата, да не се бърка с вега тест
Жертва ли сте на модните хранителни тенденции?

Със сигурност ви се е случвало. Седите си в заведение и точно когато сте си поръчали най-голямата-и-сочна свинска пържола на света, чувате от съседната маса категоричното "Не, аз отказвам да се храня с трупове на умрели животни!". Или се каните да добавите към поръчката си прясно изпечено хлебче с маслини или малинов пай (ммммм!), и край ушите ви прокънтява "Брашното, захарта и солта са отровни, да знаеш!". Добре, искате само една салатка, обаче някой просъсква, че "ако в нея няма еди-какви-си кълнове, не е салата"...

Да, откакто храненето еволюира от най-обикновено задоволяване на енергийните нужди на тялото до висш здравословен акт, на масата стана сложно. Сега смятаме да ви тестваме сериозно и подробно до каква степен сте жертва на модните "хранителни тенденции" :)

  1. Закуската ви е най-важното хранене и никакви там "циклисти" (привърженици на т.нар. циклично/периодично гладуване) не могат да променят това. Имате си мюсли (с много фибри в него!) със стафиди и сурови ядки + елда, защото е много полезна. Допълвате с био мляко, като редувате прясно с кисело (вметка – едно подобно от най-популярния бранд у нас не прокисна за повече от месец в офисния хладилник). Поръсвате задължително с ленено семе. Понякога си правите смуутита с био плодове и семена.

  2. Използвате само органични и натурални продукти (ние лично се чудим как изглеждат неорганичните ягоди и ненатуралното мляко, но това е друга история...).

  3. Wikimedia CommonsПриготвяте неограничени количества чиа, киноа, лимец (това е древен вид пшеница с безброй ползи за здравето!), булгур и кус кус. Задължително ги готвите с кокосово масло (точно както баба ви едно време, нали). Винаги имате под ръка пакет годжи бери, агаве или поне келп (вид морски водорасли).

  4. Не ядете месо или ядете само такова от животни, отглеждани на свобода. Ама пълна – обикаляте ферми и села и дебнете някой да не ги затваря тия животинки, милинките! Положението с яйцата и млякото е сходно.

  5. Наричате люцерната с поетичното й название, а именно алфа алфа.

  6. Използвате само пълнозърнесто брашно, което си мелите в каменна мелничка (купена за 3 до 4-цифрена сума) у дома. Имате собствена формула за подбор на точните зърна във вашето брашно и то е уникално.

  7. Консумирате хималайска сол или, в краен случай, калиева.

  8. Опитвате всяко ново попълнение на щандовете на любимите си био магазини или техните собствени творения като "сурово био веган без захар брауни" и "био пълнозърнести солети от спелта със сусам".

  9. Използвате само подсладители като стевия, течно агаве и био кленов сироп.

inm.com

Ако за вас важат 5 или повече от горните твърдения, определено сте жертва на модните хранителни тенденции. Втурвате се през глава към всичко, за което се твърди, че е полезно под една или друга форма, и експериментирате до припадък.

В това няма нищо лошо - човек трябва да търси онези здравословни варианти, които работят специално за него. И все пак, нали не си въобразявате, че само производителите на маргарин/конвенционални сладкиши и тестени изделия/пилешки бутчета си служат с маркетингови трикове? А и етикетът "био" се заплаща от производителя :)

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април