Защо изведнъж ни се дояжда шоколад и с какво да го заменим?

Защо изведнъж ни се дояжда шоколад и с какво да го заменим?

Според лекарите, ако изведнъж се появи силно желание за ядене на шоколад, почти сигурно е, че има недостиг на магнезий. Но не всичко е толкова еднозначно. Какво да правите, ако ви се прииска шоколад, ще ви подскаже какво да правите в конкретна ситуация. 

Защо на жената ѝ се дояжда шоколад точно преди менструация? 

Какаото, което е в основата на сладките лакомства, насища организма с флавоноиди, които спомагат за подобряване на настроението (промени в настроението - един от признаците на ПМС) чрез активното производство на серотонин, който е хормон на радостта. Ето защо след своеобразна шоколадова диета е възможно да се постигне дори премахване на синдрома на хроничната умора и подобряване на имунитета. 

Освен това желанието за ядене на шоколадови бонбони се дължи на промени в женския организъм: 

- През втората половина на цикъла нивото на естрогена намалява, за компенсирането на което помагат и сладкишите. При явен недостиг на хормона отслабва производството на инсулин, отговорен за нивото на кръвната захар, което води до желание за шоколад; 

- хормоналните колебания преди критичните дни водят до промени във всички метаболитни процеси и засилено храносмилане; 

- повишаването на нивата на прогестерона след края на овулацията провокира изпращането на импулси към мозъка за необходимостта от максимално натрупване на полезни вещества с оглед на евентуално оплождане и развитие на ембриона. По същата причина по време на бременността искайте шоколад толкова, колкото и кисели краставички. 

Ползите и вредите от шоколада 

Нуждата на женския организъм от сладко задължително трябва да бъде задоволена поради положителния ефект на шоколада върху състоянието на сърцето и кръвоносните съдове, нервната система, като намалява производството на вреден холестерол. Но веднага възниква въпросът колко вреден е такъв продукт за кожата и зъбите: 

1. При наличие на акне шоколадът е полезен само в малки количества. 

2. За разлика от другите сладкиши, шоколадът не вреди на емайла на зъбите, ако се консумира в разумни граници. 

С какво може да се замени шоколадът? 

Ако имате алергия към сладкото, блокчетата и бонбоните могат да бъдат заменени, като се вземе предвид какво липсва на организма, ако искате шоколад. Както беше отбелязано по-горе, при такъв признак има липса на магнезий, така че можете да консумирате вместо какаови продукти семена, ядки, бобови растения, като допълните диетата с плодове, които допринасят за производството на енергия и насищането с витамини. 

Опитайте с кероби. Подобно на какаовите зърна, той е източник на полифеноли, както и на хидроксипролин, фибри, антиоксиданти и аминокиселини.

ключови думи:
шоколад

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май