Защо по 8 чаши вода дневно?

Защо наистина?
Защо по 8 чаши вода дневно?

Нали сме си любознателен и податлив народ, в бързината сме засмукали толкова много "правила" от Запада, без дори да се замислим за техния произход и най-малкото – за логиката, на която почиват те. С това не искам да кажа, че западните хора са се замисляли, когато са ги възприемали, което прави ситуацията далеч по-плачевна и е доказателство за глобалната липса на замисленост.

В конкретния случай става дума за законът за осемте чаши вода дневно, без които вероятно рискуваме да се превърнем в нещо като ходещи стафиди или по-лошо. Не знам дали знаете откъде произлиза той, но всъщност знам, че не знаете, защото никой не знае. Можем само да подозираме. Един от вероятните отговорници за неговото плъзване е ето този човек.

c59fb1d2-d4a9-9b5a-c6ba-adb270970a79The Journal of NutritionТой се казва доктор Фредерик Стеър и през 1974 г. съвместно с доктор Маргарет МакУилямс написва една книга, в която можем да прочетем:

"Колко вода да пием всеки ден? Обикновено на този въпрос отговарят физиологичните ни механизми, но може да се каже, че средностатистическият възрастен се нуждае от 6-8 чаши дневно, като те могат да бъдат под формата на кафе, чай, мляко, безалкохолни, бира и т.н. Плодовете и зеленчуците също са добър източник на вода."

Сами виждате обаче, че това е доста далеч от "Пийте по 8 чаши вода дневно!". Виждате, също така, че доктор Стеър доста добре е вникнал в два факта, които хората често пропускат, почесвайки се в търсене на сложните истини за хидратацията.

Първи факт: Приемът на вода обикновено се регулира доста добре от тялото. Има едно чувство, което се нарича жажда. Ядем, пием и, в общи линии, всичко си идва по местата.

Втори факт: Вода има не само във водата, мхм. Тя фигурира и в други течности, както и в храната.

Бихме могли спокойно да приемем, че доктор Стеър е останал недоразбран, но аз ви съветвам да не го правим. Това е, защото самият той обвинява един друг мъж по отношение на правилото за осемте чаши вода. Този друг мъж също е доктор, казва се Ъруин Стилман и е автор на излязлата през 1967 година "Диета на Стилман" (предшественик на небезизвестната Аткинсова диета). Та, доктор Стилман е доста по-конкретен по отношение на чашите и дори обяснява защо така трябва. А доктор Стеър го критикува:

"Доктор Стилман настоява за минимум от осем чаши от по 300 мл дневно. Той твърди, че бъбреците се нуждаят от това количество, за да отмият мастните киселини, останали след разграждането на мазнините. Как обаче се случва това, никак не е ясно."

698246inm.comПроизходът на препоръката е далеч по-щателно изследвана от доктор Валтин в материал от 2002 г. и от доктор Циндос в тазгодишна публикация. В обзора си на научната литература, нито един от двамата не успява да открие солидни доказателства за необходимостта от изпиването именно на това количество, при това като минимум.

Тогава от колко вода, аджеба, се нуждаем? Горе-долу от точно толкова, колкото изразходваме посредством урината, изпражненията, потта и дъха (водни пари). Това означава, че спортистите и живеещите в по-топли климати определено се нуждаят от повече от средностатистическите хора. По отношение на последните можем да си стиснем ръцете на 2,2 литра за жените и 3 литра за мъжете. Забележете обаче, че това количество не е задължително да идва под формата на чиста вода, още по-малко пък на чаши. То може да е от чай, кафе или други напитки, ябълки, диня, краставици и т.н.

Естествено, водата ще си остане най-доброто средство за хидратация, особено като се отчетат допълнителните калории и/или вредни вещества и/или кофеин, които можем да приемем с останалите течности. Встрани от това обаче, на тялото ви наистина му е все тая с какво ще го поите и дали това ще става с помощта на чаша.  

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април