Какво да сготвим на Антоновден, за да не „разгневим“ болестите

Какво да сготвим на Антоновден, за да не „разгневим“ болестите

На 17 януари се отбелязва Антоновден. За празника не се готви свинско, за да не се "разгневят" болестите. Задължително на трапезата се поднасят ястия с кокошка или пиле, вино, мед и задължително домашна питка и баница.

Печена пълнена кокошка

Продукти: 1 кокошка с дреболиите, сол, черен пипер, 1 глава смлян, лук, 2 - 3 скилидки чесън, 2 - 3 с.л. масло, ориз - 1/2 ч.ч., магданоз - 2 с.л. ситно скълцан, маслини - 1/2 ч.ч. нарязани, мазнина - 100 мл
Приготвяне: Подберете млада кокошка, а ако е по-стара, трябва предварително да я сварите до полуготовност.  Почистената кокошка натъркайте хубаво със сол и малко черен пипер вън и вътре. 
Загрейте маслото в тиган и запържете ситно накълцания лук, след това и чесънът. Щом поомекнат, добавете маслините и нарязаните дреболийки. Сипете ориза, долейте малко гореща вода и разбърквайте, докато оризът набъбне и абсорбира течността. 
Свалете от огъня плънката и подправете със сол, черен пипер и магданоза. Напълнете кокошката добре и я зашийте. Поставете в подходяща по-дълбока тава. 
Залейте с мазнината и 1/2 ч.ч. вода и сложете да се пече, като от време на време я поливате със соса от тавата. Поднесете пълнена домашна кокошка със свежа салата.


Баница с праз лук и кайма

Продукти: 1 пакет финни кори - 500 г кори, 300 г кайма, 3 стръка праз, зехтин, черен пипер, сол, джоджен или чубрица

Приготвяне: Нарязвате на ситно празът и го запържвате в зехтин - 3 супени лъжици. Добавяте каймата с черен пипер и сол. Може да добавите малко чубрица или джоджен - 2 щипки.  Всяка кора се намазва със зехтин и се слага от плънката (не на гъсто). Завива се на руло. Рулата се нареждат в намазана тава (за предпочитане с масло за повече аромат) може в кръг или пък леко набрани за да станат по-хрупкави.  Пече се на 180 градуса до получаване на златист загар, пише standartnews.com.

ключови думи:
Анотоновден

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май