Какво трябва да знаем за желeто + рецепта за желирани плодове по Средиземноморски

Какво трябва да знаем за желeто + рецепта за желирани плодове по Средиземноморски

Желираните плодове са лидер сред полезните сладкиши. Това лакомство се грижи за нашата фигура, докато се наслаждаваме на вкусовите му качества.

Произвеждат се три разновидности на продукта:

- на основата на желиращо плодово пюре

- на базата на желиращи вещества

- на основата на желиращи плодово пюре и вещества

Най-полезни са плодовете, приготвени с желиращо плодово пюре, но те не се срещат често в търговската мрежа.

В състава на продукта, задължително присъстват желиращите вещества пектин, агар или желатин:

- Пектините са високомолекулярни полизахариди, присъстващи във всички растения и редица водорасли. В хранителната промишленост се употребява като естествен желиращ продукт; това се дължи на способността на неговите разтвори да образуват силни гелове и желета. За направата на пектин се използат ябълки, корите на цитрусовите плодове, дините, захарно цвекло.

- Агар или Агар-агар е натурален продукт, който се получава от червени и кафяви водорасли и във водни разтвори образува плътно желе. Състои се от полизахариди и се използва в сладкарството.

- Желатинът е протеиново вещество с животински произход, което при нагряване образува лепкав разтвор, втвърдяващ се в желе. Приготвя се от кости, сухожилия и хрущяли на животни.

Полезни свойства на желираните плодове:

1. Продуктът е нискокалоричен и не съдържа мазнини

2. Пектинът, който е истинска грижа за организма, освобождава тялото от токсини и радионуклиди, нормализира работата на храносмилателната система, понижава нивото на холестерол в кръвта

3. Агарът подобрява функциите на черния дроб и също пречиства организма от токсини

4. Желатинът действа благоприятно на кожата и косата

Колкото повече пектин съдържат даден плод, толкова по-добри желиращи свойства имат.

Цариградското грозде, касисът и плодовете на калината, дюлята, киселите ябълки, портокалите, сливите, крушите, прасковите, тиквата и цвеклото имат най-добре изразени желиращи свойства.

Странно е да го научим, но в тиквата пектинът се съдържа в повече, отколкото в ябълките и цвеклото.

С малко по-ниски желиращи свойства /но все пак ги имат/ са всички видове боровинки и черниците.

След тях средно желиращи свойства имат малината и вишните.

Най-слаби са желиращите свойства на ягодите и черешите, пише  gotvach.bg.

Желирани плодове по средиземноморски

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

портокали - 2 бр.

грозде - 1 чепка

банани - 2 бр.

ягоди - 200 г

захар - 200 г

желатин - 45 г

бяло вино - 600 мл

лимонов сок - 50 мл 

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Желатинът се разтваря в преварена охладена вода за половин час, отцежда се и се разтваря на водна баня.

Триста милилитра вода се кипват и в нея се разтваря захарта. Охлажда се до 40 градуса и се добавя желатинът.

Загрява се леко, без да кипва и се добавя виното и лимоновият сок. Охлажда се.

Плодовете се нарязват на дребно и се нареждат на редове във форма за кекс или в отделни чашки, след което се заливат с желето. Оставят се да се стегнат за 3 часа.

ключови думи:
желе

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май