Какво ще се случи, ако ядете тиквени семки всеки ден

Какво ще се случи, ако ядете тиквени семки всеки ден

Известно е, че всякакви семки са супер полезен продукт, но тиквените семки заемат специално място. Какво ще се случи, ако консумирате този продукт всеки ден?

Имунитетът се подобрява, костите стават по-здрави
И всичко това благодарение на цинка, който се съдържа в тиквените семки. Ролята на цинка е много важна -  той поддържа имунната система, играе важна роля във функционирането на почти всички органи, възстановява костите, предпазва от остеопороза, помага при възпаление на костите, нормализира храносмилането, помага за намаляване на холестерола и отслабване. Една шепа тиквени семки съдържа 70% от дневната норма на цинк.

Намален риск от рак
Според някои изследвания, цинкът реагира на калциевите сигнали от раковите клетки и ги неутрализира.

Косата, ноктите и кожата ще бъдат възстановени
Благодарение на калций, калий, фосфор, магнезий, манган ще се подобри състоянието на кожата, косата и ноктите.

Профилактика на сърдечни и съдови заболявания
Ненаситените, наситените и полиненаситените мастни киселини, които са в изобилие в тиквените семки. Те помагат за подобряване на състоянието на кръвоносните съдове и работата на сърцето. Освен това, тиквените семки държат рекорда по съдържание на витамин Е. Шепа тиквени семки могат да осигурят половината от дневния прием на магнезий, което намалява риска от внезапен сърдечен арест, инфаркти и инсулти. Магнезият има и положителен ефект върху здравето на костите, зъбите, мускулната функция, кръвното налягане и физическата форма.

Нивото на кръвната захар ще намалее
Поради съдържанието на магнезий, проучванията показват, че консумацията на тиквени семки намалява риска от развитие на диабет с една трета. Поради това те са много полезни за хора с диабет и диабет тип 2.

Сънят и настроението ще се подобрят
Известно е, че магнезият подобрява качеството на съня, а тиквените семки са един от най-добрите източници на това вещество. Освен това семената съдържат невротрансмитери, отговорни за бързото заспиване - серотонин и триптофан.

Храносмилането се нормализира
Тиквените семки са източник на фибри. Фибрите, заедно с високо съдържание на диетични фибри, подобряват функционирането на храносмилателната система. В допълнение, диетите с високо съдържание на фибри също намаляват риска от сърдечни заболявания, диабет тип 2 и затлъстяване.

Подобрява здравето на простатата
Тиквените семки могат да облекчат симптомите на ДХП, което затруднява уринирането. Използването на семена намалява симптомите на заболяването.

Кой трябва да внимава с яденето на тиквени семки?
С повишено внимание тиквените семки трябва да се консумират от хора с висока киселинност на стомашния сок, с обостряне на заболявания на стомашно-чревния тракт - стомашна язва, гастрит.
Бременни и кърмещи жени.
Хората с диабет трябва да се консултират с лекар преди употреба, тъй като тиквените семки съдържат веществото D-chiro-inositol, което засилва действието на инсулина и влияе върху механизма на регулиране на кръвната захар.
Пациентите с камъни в жлъчката също трябва внимателно да добавят този продукт към диетата, тъй като тиквените семки имат холеретичен ефект и могат да предизвикат движение на камъните в жлъчката.

Колко тиквени семки можете да ядете на ден?
Еднократната доза тиквени семки за възрастен е 50 г, дневната доза е около 100 г, което е около 40 бр. Препоръчително е да се консумират сурови на гладно с вода.
Тъй като тиквените семки подобряват съня, те могат и трябва да се консумират през нощта.

Лора Костова, happy-woman.bg

ключови думи:
тиквени семки

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май