Кога картофите са опасни?

Любимият зеленчук може да се окаже отровен
Кога картофите са опасни?

Картофите са любима храна на мнозина. Някои ги обичат печени, други пържени или варени. Разнообразието на приготвяне на този зеленчук е голямо и макар да са въглехидрат, те са предпочитана храна на по-активните и спортуващи хора, тъй като се разграждат по-бавно и са засищащи.

Като всеки хранителен продукт обаче, картофите крият своите опасности. е съдържат невротоксин, наречен соланин, който, ако се консумира в големи количества, може да навреди на здравето ви. Вижте кога не трябва да ги консумирате под никаква форма :

Когато са се набръчкали

Картофите често се купуват в големи количества и се използват за дълъг период от време. Все пак, трябва да бъдете предпазливи, тъй като когато картофите преседят неконсумирани твърде дълго, могат да се превърнат в токсични за тялото ви. Когато те не са готвени за дълъг период, се сбръчкват. В случай, че са изложени на слънчева светлина продължително време, може да се ускори производството на соланин в тях, което ги прави още по-вредни за вас.

Когато покълнат

Хората често се чудят дали картофите трябва да се използват или да се изхвърлят, ако се развият кълнове. Кълновете имат висока концентрация на соланин и хаконин, два вида гликоалкалоиди, които могат да бъдат много вредни за нервната система. Размножаването върху картофа става в пъти по-бързо, когато сортът е органичен и не е обработван химически.

Има две ситуации на покълване на картофи - когато картофите все още са твърди и когато станат набръчкани. Ако твърд картоф развие кълновете могат лесно да бъдат отрязани и картофите са годни за ядене.

В случай, че те са се сбръчкали, по-добре ги изхвърлете и не рискувайте.

Когато станат зеленикави

Когато картофите са изложени на слънце за по-дълго, те започват да позеленяват. Нивата на соланин в тях се повишават и те стават токсични.

Ако зеленината не е стигнала до сърцевината на картофа може да я изрежете и да консумирате останалото.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април