Кои са най-полезните храни през зимата?

Кои са най-полезните храни през зимата?

През зимните месеци човек трябва да обърне специално внимание на ежедневното си меню, за да се справи с простудните заболявания. Диетолозите препоръчват пет хранителни продукта, които се грижат за различните органи в тези студени дни.

Нарът подготвя сърцето за студените дни, твърдят лекарите. По думите им сокът от този екзотичен за нашите ширини плод е богат на антиоксиданти. Само една чаша дневно, помага на сърдечносъдовата система да се изчисти от натрупания лош холестерол, като по този начин свежда до минимум вероятността от инфаркт или инсулт през студените месеци. Зрънцата нар подобряват и притока на кръв към сърцето при хора със запушени от плаки артерии.

Тъмнолистни зеленчуци пък са задължителни за бременните в този преходен сезон. Къдравото зеле е особено богато на витамини A, C и K. Този и останалите листни зеленчуци са отличен източник на фолиева киселина, която е особено важна за жените в детеродна възраст.

Цитрусите са изключително подходящи за хора с високи нива на лош холестерол. Те са богати на флавоноиди. В тях преобладава хесперидин. Именно той е отговорен за повишаването на добрия холестерол и понижаване на лошия холестерол и триглицериди.

Добрата новина е, че лимоните, портокалите и грейпфрутите са най-сочни през зимата. Те са източник на много витамини и най-вече на витамин C, който е пръв помощник и в борбата с грипните вируси.

Заради наличието на нишесте, често картофите не са от най-обичаните и предпочитани храни.

За разлика от другите нишестета, които се съдържат в ориза или пшеницата, които наистина са лишени от здравословни хранителни вещества, това в картофите е много ценно за организма. То е отличен източник на витамини C и B6, например. Освен това в него има фолиева киселина. И не на последно място – доставя фибри, които са от изключителна важност за стомашно-чревният тракт.

Диетолозите припомнят също, че т.нар. "лилави" картофи са богати на антиоксиданти, които са свързани с множество ползи за здравето. Всички знаят, че те предпазват организма от остаряване и от развитието на ракови и сърдечносъдови заболявания.

Ядките са идеален вариант за междинно хранене. Те помагат за по-добрата концентрация в студените снежни дни. Консумирането най-вече на орехи би подпомогнало стимулирането на мозъчните функции, твърдят специалистите по хранене. По думите им те са изключително хранителни и полезни. Суровите ядки са предпочитани заради по-ниското количество на калории.

Източник: temi.bg

ключови думи:
зима храни

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май