Колко вредни са трансмазнините?

Колко вредни са трансмазнините?

Има един опасен вид мазнини - трансмазнини или хидрогенирани мазнини, които са вредни за здравето ни. Наричат се така, защото се получават, когато течните мазнини се втвърдят. Към растителното масло от соя, слънчоглед, рапица се добавя водород. Процесът се нарича хидрогенизация.

Трансмазнините са трайни и евтини, но изключително вредни. Те имат химически променена структура и са непознати за нашия организъм, защото преди няколко десетилетия не са съществували. Тялото ни не знае как да се справи с тях и затова те причиняват редица здравословни проблеми. Допринасят за развитието на сърдечно-съдови заболявания, повишават лошия холестерол, затрудняват метаболизма.

Избягването им обаче е доста трудна задача, тъй като присъстват в много храни.

Най-много от тях се съдържат във fast food храните- пържени картофи, чипсове, бисквити, понички, вафли, готови закуски и др. Особено вреден е маргаринът. Много от трансмазнините се намират в сладките изделия.

Лекарите препоръчват ограничаване на размера на трансмазнините, които консумираме – да са по-малко от 1% от общия дневен калориен прием. 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април