Кулинарно вдъхновение: Марчела Хазан

Дамата, която започна да готви, за да нахрани съпруга си
Кулинарно вдъхновение: Марчела Хазан

Най-важното

Тук пък прочетете за още една вдъхновяваща кулинарка. 

Може би не знаете, но само преди броени дни от този свят, на 89-годишна възраст, си отиде една наистина вдъхновяваща готвачка – Марчела Хазан. За своя дълъг и достоен живот Хазан успя да направи един милион магии и добринки в кухнята си и показа на американците колко вкусни и неповторими могат да бъдат италиански специалитети :)

Любопитното е, че като съвсем млада Марчела изобщо не проявявала интерес към готвенето. Даже напротив. Била запален биолог, който възприемал храната, чисто и просто, като гориво. "Как е приготвено ястието?", "Какво има в него?" и. т.н. били въпроси, които не занимавали съзнанието ѝ. Нещата обаче коренно се променили, когато през 1955-та мадамата се омъжила за Виктор Хазан. Същият бил отгледан в САЩ, но бил роден в Италия и обичал да похапва с цялото си сърце.

Поемайки функциите на добра домакиня, Марчела се изправила пред нуждата да започне да кулинарства за своя мъж. Началото било трудно, но благодарение на рецептите на "мама и баба", днешната ни героиня успяла да навакса с материала. Интересното е, че когато дошла в Америка, тя била изключително впечатлена от огромния брой супермаркети, които имало в квартала ѝ. За сравнение, в италианското градче, където била израснала, продуктите се закупували директно от местни ферми или от пазари и малки магазинчета.

След като реализирала по-голямата част от семейните рецепти, дамата решила да се запише на курс по китайска кухня – сторило ѝ се интересно предизвикателство. Не щеш ли обаче, преподавателката инцидентно заминала за Китай и останалите жени от курса (все американки) се обърнали с молба към Марчела да ги научи да готвят по италиански. Тя не приела веднага, но впоследствие, нахъсана от Виктор, решила да опита. Първият ѝ курс бил изключителен успешен, последвали и други. Малко по-късно Хазан издала и първата си книга, а след нея – още няколко.

Така, готвенето придобило за нея съвсем различно значение – почти сакрално :) Днес не ни остава друго, освен да си припомним няколко от нейните добри кулинарни съвети: 

- Избирайте сезонни зеленчуци и планирайте цялостното ястие около тях.

- Половин час преди обработка, потапяйте зеленчуците в студена вода, за да премахнете от тях всякакъв намек за пръст и мръсотия. Гответе ги до омекване, не до кашване, за да не загубят наситения си аромат и вкус.

- Зехтинът не винаги е най-добрият избор за пържене, при някои деликатни ястия за предпочитане е комбинацията от масло и растително олио.

- Избягвайте пресата за чесън на всяка цена.

- Използвайте колкото се може по-малко кухненски роботи, обработвайте продуктите на ръка :)

Е, толкова от Марчела. Ваш ред е да покажете кулинарно вдъхновение :) Елате в синята ни кухня, за да ни заредите с него! 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май