Масло или маргарин? Два продукта, които съдържат мастни киселини, но какви са разликите им и има ли такъв, който е по-здравословен? В средата на миналия век е открито, че наситените
мазнини са една от причините за сърдечно-съдови заболявания и че трябва да бъдат заменени с полиненаситени мазнини. Потребителите, поради това, по настояване на учените, заменят храни като маслото
с маргарин. И до днес обаче има голямо объркване относно тези два продукта.
Масло и маргарин
Маргаринът се произвежда от растителни масла, вода, сол, емулгатори и в някои случаи мляко. В зависимост от съдържанието на мазнини, нивата на растително масло и вода варират, докато качеството им
зависи от суровините, тъй като се използват растителни масла, съдържащи омега-3 и омега-6 мазнини, витамини, стероли и други съставки. На пазара се продават твърди маргарини, както и по-често
срещаните меки маргарини, които съдържат ненаситени мастни киселини.
Маслото се прави от мляко или сметана чрез процес на варене, който отделя млечната мазнина от мътеницата. Освен това, маслото се прави от различни видове мляко, като краве, козе или овче мляко, а
цветът му е свързан с диетата на животното, но варира от бяло до жълто.
Проблемът с маргарина
По време на изследвания на процеса на производство на маргарин е установено, че полиненаситените растителни масла претърпяват частично хидрогениране, което води до създаването на трансмазнини. В
маслото те се срещат в процент от 0,5 до 4%, в зависимост от произхода на млякото, и водят до повишаване на холестерола в кръвта, допринасяйки за сърдечни заболявания. В растителните меки
маргарини, които са произведени с нови техники, се откриват незначителни или никакви количества трансмазнини.
- iNews
- Novinite
- Econ
- Jenite
- Div
- Sporta
- FitWell
- Sportuvai
- Peika
- Programata
- Doctoronline
- News in English
Добави коментар