На режим и в ресторанта. Правилата!

Има начин да не нарушавате диетата си дори навън
На режим и в ресторанта. Правилата!

Искате да отслабнете и вече сте взели необходимите мерки. Имате изготвен хранителен режим и дори сте намерили време за спорт. Това е страхотно! Но идва моментът, в който трябва да отидете на ресторант и започва голямото колебание и страх, че ще съсипете диетата си. Не се напрягайте излишно, ресторантът не е ваш враг.

Ето какво можете да направите, докато обядвате/вечеряте в приятна компания без да се лепне на вече оформените ви бедра, дупе и талия:

 

1. Яжте както у дома. Без компромиси!

Забравете варианта, в който няколко дни преди това сте намалили още повече калорийния прием в името на това "да си отпуснете душата" и да хапнете без да му мислите в ресторанта.

По-добрата идея е да не стресирате излишно организма и да го товарите с преработването на мазни, лютиви, много сладки, пържени храни. Хранете се така, както се храните у дома.

2. Четете внимателно менюто

В много менюта за хранене е описано не само съдържанието на ястието, а и начина на приготвяне. Избирайте храни, които са варени, печени или задушени. В никакъв случай пържени!

3. Търсете баланса в чинията

Без значение дали си приготвяте ястие у дома или хапвате навън, в менюто ви трябва да присъстват богато на витамини и фибри зеленчуци (като броколи, спанак, тиквички), лесносмилаеми немазни протеини (пилешко, риба, боб или червено месо), сложни въглехидрати (пълнозърнести храни, сладки картофи или пълнозърнеста паста) и полезни мазнини (зехтин, авокадо или ядки).

Тази комбинация ще ви държи сити, но без да тежи в стомаха ви.

4. Грамажът има значение

Не само, че повече храна = повече калории, но и на разширен стомах. Ако сте на режим, то по всяка вероятност стомахът ви вече се е посвил и ако го натъпчете с голямо количество било то и зеленчуци, пак рискувате да усетите болки и дискомфорт.

Съвсем спокойно може да хапнете някаква много лека салата 300-350 г и след това основно в същия размер. Хранете се бавно и дъвчете, за да има време храната ви да се смели и мозъкът да изпрати сигнала до стомаха, че сте сити, за да не се тъпчете излишно.

5. Помолете за модификации

Не се притеснявайте и попитайте сервитьора дали може да махне или добави нещо към ястието, на което сте се спрели. Така лесно ще го адаптирате към здравословното си меню.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април