Не изхвърляйте течността, останала от тези продукти! Използвайте я, ето за какво

Не изхвърляйте течността, останала от тези продукти! Използвайте я, ето за какво

След приготвянето на някои храни със сигурност остава вода. Въпреки това не трябва да я изливате. Оказва се, че тя може да бъде полезна в домакинството на всяка добра домакиня. Това се отнася и за течността от мариновани и консервирани продукти. Преди да се отървете от нея, е добре да помислите няколко пъти дали да го направите. Ще ви разкажем за водата на кои продукти трябва да обърнете специално внимание.

Първата точка в списъка се заема от зеленчуците. Ако варите тези полезни продукти, не трябва да хвърляте тяхната вода. Тя може да се използва за последващо приготвяне на различни сосове, както и на яхнии и супи. Ако няма да приготвяте такива ястия в същия ден, това не е проблем. Водата от зеленчуците може да се съхранява в хладилника за около три дни.

Течността, която остава след варенето на макаронени изделия, ще ви бъде полезна в домакинството. С нейна помощ можете да подхранвате растенията както в къщата, така и в градината, защото тя е богата на нишесте. Струва си също така да запомните, че водата от макароните ще ви бъде полезна и за приготвянето на пица и домашен хляб. Нишестето ще направи тези две вкусни ястия меки и пухкави, пише woman.bg.

Царевица

Не трябва да хвърляте водата след готвене на царевица, защото тя съдържа голямо количество витамини, растителни протеини и други хранителни вещества. Тази полезна течност може да се използва за наторяване на растенията, както в случая с макаронените изделия.

Сладки картофи (батати)

Друга вода, която не препоръчваме да се излива в канала, е течността от готвенето на батати или иначе казано сладки картофи. Тя може да се използва за приготвяне на различни видове тесто. Например за бисквити или хляб. Всичко това благодарение на нишестето: то ще помогне на тестото за ястието да се сгъсти.

Боб

Консервираната вода от боб несъмнено е много полезна в домакинството. Течността може да се използва за заместване на белтъците. Ако сте веган, това е особено актуално за вас. А от бобената вода можете да приготвите цял куп ястия. Например тя може да стане една от съставките на такива продукти като мус, бисквита или майонеза.

Краставици

Саламурата от краставици е друга полезна течност в домакинството. Тя може спокойно да се добавя към салати вместо сол или оцет. Но това не е единствената употреба на саламурата. Тя може да се използва и за мариноване на риба, месо и пиле. Тя ще придаде на бъдещото ястие специален приятен вкус и ще го направи меко. Освен това саламурата от краставици ще ви помогне да се справите с махмурлука.

Домати

Ако сте си купили или сами сте си направили сушени домати, то знайте, че сосът им може да бъде перфектният дресинг за салата. И не само това. Той ще се превърне в отлична добавка към различни печени и задушени ястия. Те несъмнено ще придобият дълбок и богат вкус.

 

ключови думи:
течности

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май