Не сте дебели от захарта! 2

Питайте кубинците
Не сте дебели от захарта! 2

Обичате ли да четете материали, които противоречат на убежденията ви? Съвсем естествено е да не обичате, което в никакъв случай не означава, че не трябва да го правите. Даже напротив. Подобна практика, съчетана с разумна доза лично експериментиране, ще ви помогне да преодолеете много от заблудите, на които сте станали неволна, но твърде наивна жертва.

Намираме се на етап, на който хората знаят, че сладкото е новото мазно. В смисъл – днес се "знае", че основната причина за напълняването, болестите и тероризма е в частност захарта и в по-широк аспект – въглехидратите. Преди недълго време за нутриент-демон бяха набедени мазнините, но модата в крайна сметка лека-полека взе, че ги реабилитира и дори им връчи медал на честта.

Аз обаче обичам да чета материали, които противоречат на убежденията ми и още повече обичам да ги споделям с вас. Получава се така, че една немалка част от тези материали идват от учения Стефан Гиене, с когото ви запознах тук, и който е виновникът за появата на предходната ми статия по темата. Преди два дни той писа за поредното естествено "изключение" по отношение на въглехидратите. Думата е в кавички, защото колкото повече стават изключенията, толкова по-малко изключителни започват да бъдат те.

inm.comПрез 1989 година в Куба възниква сериозна икономическа криза, породена от прекратяването на търговските взаимоотношения с тогавашния Съветски съюз. Сривът трае 6 години, но държавата страда от последствията му чак до 2000 г. Той е толкова сериозен, че налага драстични промени в хранителните навици на населението. Според данни от Организацията за храни и земеделие на ООН (FAO), дневният калориен прием на средностатистическия кубинец спада от 3 100 на 2 300 калории. Съгласно цитираното от Стефан изследване, консумацията на мазнини и протеини драстично намалява, което налага заместването им с рафинирани въглехидрати и захар.

Само за три години процентът на въглехидратите в менюто нараства от 64% на 79,4%. 28% от общите калории започват да идват от захарна тръстика, докато мазнините могат да се "похвалят" с дял под 10%. В допълнение нараства и енергоразходът, тъй като дефицитът на бензин принуждава хората да започнат да се придвижват пеша или на колело. Големият въпрос е какво се случва в резултат от всичко това?

Ами, нищо повече от това, че процентът затлъстели хора намалява наполовина (след възстановяването на икономиката и завишаването на калорийния прием се завръща към първоначалните си равнища). По-важното, според мен, е че общата смъртност, диабетът и коронарната болест на сърцето спадат сериозно по време на кризата. При това напук на високите нива на стрес, за които бихме могли да предположим, че са били налице през това време на постоянна оскъдица.

inm.comКоментарът на Стефан за данните от изследванията е, че основни фактори за въпросните благоприятни последствия са най-вече намаленият енергиен прием и завишената физическа активност. Именно те вероятно са неутрализирали потенциалните вреди от високата консумация на рафинирани въглехидрати с ниска хранителна стойност. Това ще рече не толкова, че захарта е полезна, колкото, че заслужава второстепенно внимание, когато се опитваме да намалим теглото си и/или да бъдем здрави.

Разбира се, едно подобно изследване в никакъв случай не ни дава поглед върху цялостната картина и със сигурност има фактори, които не са отчетени. И все пак, моето мнение е, че независимо с какво преяждаме системно, особено в отсъствието на физическа активност, можем да очакваме рано или късно да ни сполетят неприятности. За съжаление, и най-"полезните" храни не са заредени с калории, които ще изветреят в небитието, дори и да вярваме в това по-силно от всичко.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април