Никога не изхвърляй яйце!

В противен случай те чака затвор
Никога не изхвърляй яйце!

Да се изхвърлят яйца е престъпление! Много хора не си дават сметка за това, тъй като не говорим за най-скъпия хранителен продукт, което го прави лесен за прежалване от икономическа гледна точка. Неведнъж съм ставал свидетел на гибелта на яйце, което е било счупено по грешка (в неловък опит да бъде сварено, примерно). Целта на днешния кратък (надявам се) текст, е да предотврати случването на подобни несправедливости спрямо нашите приятели.

Най-добрият начин да спасите едно погрешно счупено яйце от изхвърляне, е неговото непосредствено изяждане. Колко проникновено! Ще кажете, че не ви се пали цял котлон за изпържването на едно-единствено яйце? Ами, намажете една купичка с малко зехтин и си го опечете за две минути в микровълновата. Даже може и за утре да си го оставите, нищо няма да му се случи.

Ако това ви се струва като твърде голямо предизвикателство обаче, ще ви дам алтернатива. Има един много полезен сайт, който се казва Still Tasty. Според него, ако поставите жертвата на вашата собствена непохватност в плътно затворен съд, ще й осигурите от 2 до 4 дни допълнителен живот в хладилника.

Но може би вие сте някакъв нечовек и изобщо нямате намерение да консумирате яйца в следващите от 2 до 4 дни. В такъв случай ще трябва да ви изненадам с информацията, че те могат да бъдат замразени. Тук нещата стават малко по-сложни обаче. Причината за това е, че за разлика от белтъците, които замръзват чудесно, жълтъците са малко по-претенциозни и обикновено стават доста желатинести след размразяване. Затова най-добрият вариант е да отделите жълтъка от белтъка и да го разбиете с малко сол, преди да го отпратите в камерата или фризера.

Ако и тук разправията ви идва в повече, нищо не ви пречи да пробвате да си замразите цяло яйце (без черупката, която вие така безотговорно потрошихте, естествено). Просто го разбъркайте добре с щипка сол и го оставете да студува в подходящ съд. Това ще му осигури поне една година трайност, в рамките на която силно се надявам, че ще ви се дояде поне веднъж. Преди употреба е хубаво да го оставите в хладилника от предния ден, за да се размрази подобаващо. Текстурата му след температурна обработка ще е различна от тази на прясното яйце, но пък никой не е казал, че не можете да го използвате в някаква смес за кекс, заливка за мусака или друга подобна бърканица.

И малко допълнителна информация, за да видите какъв хубав човек съм. За предпочитане е да имате достъп до домашни яйца, но факт е, че това в повечето случаи съвсем не е така. Затова по възможност купувайте яйцата си от места, където има голям оборот, за да си осигурите максимална свежест на продукта. Ако не ги ядете със скоростта на светлината, както правя аз, можете да ги съхранявате на дъното на хладилника, където температурата е по-ниска. Да, знам, че формата за яйца седи на вратата, но там температурата е много по-променлива поради непрекъснатото отваряне и затваряне. Ако ме послушате, можете да бъдете спокойни, че яйцата ви ще останат годни за консумация за поне 4-5 седмици от датата на закупуване. И бъдете добри с тях, защото ви виждам!

Ако имате нещо против казаното дотук или пък ви се иска да допринесете за развитието на темата, спокойно можете да заповядате при нас във фейсбук.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април