Какво ще получите от това предястие?
  
  
  Овесените трици са безвредни за всички хора, защото са водо-разтворими. Те преминават през целия храносмилателен тракт и не се наслояват. Това ги прави полезни за червата. Богати са на фибри и
  протеини и имат малко калории.
  
  
  Спанакът съдържа голямо количество желязо, минерали, фибри и витамини. Богат е на белтъци и въглехидрати и не съдържа мазнини. Термичната му обработка позволява на тялото по-лесно да усвои
  желязото и калцият, които липсват съответно при болните от анемия и хората със заболявания на костите.
  
  Крема сиренето е богат източник на хранителни вещества и белтъци. В млякото, от което се приготвя тази бяла паста, се съдържат в значителни количества 
  витамините А и D. Особено ценен в тази съставка на петифурите е витамин В12. Той отговаря за формирането на червените кръвни клетки и развитието на нервните.
  
  
  Сьомгата съдържа важните за нас Омега 3 мастни киселини, които тялото ни не произвежда и трябва да си набавим с храната. Добър източник е и на витамините А, В и D, както и на минерали като
  селен, цинк, фосфор, калции и желязо.
  
  
  Пестото е богато на витамин К и витамин А, защото съдържа босилек. Чери доматите съдържат диетични фибри, както и витамините А и С. Каперсите съдържат колямо количество протеини и едва 3%
  мазнини.
  
  Необходимите продукти:
  
  За блата:
  300 грама замразен спанак
  4 супени лъжици овесено брашно (овесени трици)
  6 яйца
  2 чаени лъжици бакпулвер
  сол и пипер на вкус
  
  За плънката:
  250 грама крема сирене
  1 супени лъжици лимонов сок
  150 грама пушена сьомга
  3 чаени лъжици песто
  200 грама чери домати, измити и нарязани на филийки
  каперси за декорация
  
Начин на приготвяне:
  
Размразете спанака и го отцедете от водата. Изсипете го в дълбока купа, заедно с триците, яйцата, бакпулвера, солта и пипера. Разбъркайте добре до получаването на еднородна смес.
  Разделете сместа на две равни части и я изсипете в правоъгълни тави, намазани със зехтин. Печете 15 минути на 170 градуса.
  
  Оставете готовите блатове да изстинат. През това време смесете крема сиренето с лимоновия сок и пестото. Отделете блатовете от тавите. Поставете единия блат в голяма чиния и намажете със сместа от
  крема сирене, лимонов сок и песто. Отгоре наредете парчетата сьомга, чери доматите и каперсите. Похлупете с другия блат. Нарежете полученото предястие на малки квадратчета.По желание можете да
  украсите с резен краставица или маслина. 
Забележка: Ако блатовете не се надуят и станат много тънки, можете да наредите продуктите за плънката само от едната страна и да навиете на руло, както е показано на снимката.
                
                
                
                
                
			
				
				
				
				
                    
                    
                    

Добави коментар