Омега-6 vs. омега-3 - втори рунд

Свинско месо или олио от магазина?
Омега-6 vs. омега-3 - втори рунд

Може би си спомняте онази статия, в която "противопоставих" двата основни вида полиненаситени мазнини и накратко обясних защо не е добра идея да имате прекалено много омега-6 в менюто си. Оттогава имах възможност да говоря по въпроса с няколко души и във всеки един разговор под една или друга форма изникваше коментарът "Ама аз нямам достъп до пасбищно месо от свободно отглеждани животни".

На първо място може би трябва да споделя личното си мнение, че липсата на достъп до подобни храни в България в повечето случаи не е обективна. В смисъл такъв, че независимо в кой град живеете, със сигурност се намирате в близост до място, където се отглеждат животни в естествени условия. Тоест, нещата опират по-скоро до желание и по-ефикасно управление на времето.

На второ място считам, че основният стимул за намирането на тези продукти не трябва да бъде толкова ниското съдържание на омега-6, колкото сравнително по-високата концентрация на витамини и минерали. В интерес на истината, свинското месо (независимо дали е пасбищно или не) по принцип е с високо съдържание на омега-6, но от това как е отгледано животното зависи колко омега-3, витамини A, D, B12, цинк, калций, магнезий, калий, желязо и фосфор ще получим в допълнение.

На трето място (и на първо по важност) много силно впечатление ми направи склонността на хората да се фокусират върху нещата, които са "невъзможни" (виж първо място) и да игнорират промените, които биха могли да предприемат още от утре. Ако трябва да бъдем честни, много е трудно да се каже какви са количествата омега-6 и омега-3 в месото на индустриално отглежданите животни (разбирайте хранени предимно със зърно). Особено когато говорим за свинско, което е все още предпочитано от повечето българи.

inm.comНякои източници дори сочат, че маста на прасетата на зърнена диета съдържа по-малко полиненаситени мастни киселини (8,7% от общите мазнини) отколкото на пасящите им себеподобни (6,9%). Обърнем ли се към базите данни с хранителна информация, можем да установим, че в котлета на една средностатистическа промишлено отвъдена американска свиня има 1,3 грама омега-6 (на 100 гр). За сравнение, в една супена лъжица слънчогледово олио (14 гр) се съдържат цели 4,8 грама омега-6. Ако затънем в малко по-сложни сметки, излиза, че само 100 гр олио внасят в менюто ни толкова "лоши" полиненаситени мастни киселини, колкото 2,5 кг сравнително мазно свинско месо.

Не знам защо, но все ми се струва, че огромната част от омега-6 на българската трапеза идват не толкова от животинските продукти на нея, ами от растителните мазнини, които масово се използват за готвене и студено овкусяване и се се консумират под формата на пакетирани хранителни продукти (солени и сладки тестени изделия). Скромното ми предположение е, че изхвърлите ли олиото от шкафовете вкъщи, ще си направите много по-добра услуга, отколкото, ако се притеснявате, че нямате достъп до свободни прасета.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април