Осем храни и напитки, които подуват стомаха

Осем храни и напитки, които подуват стомаха

Плоският корем е признак за добро здраве и жизненост. Много храни обаче, сред които и редица здравословни продукти, предизвикват подуване и газове, и е препоръчително да се избягват от страдащите от стомашни проблеми, пише в. "Дейли експрес", позовавайки се на британската нутриционистка Рианън Ламбърт.

 

Вижте осем продукта, които подуват стомаха:

Ябълки

Известно е, че "Една ябълка на ден държи доктора далеч от мен". С богатото си съдържание на захари и фибри обаче полезният плод може да предизвика подуване и стомашни газове при някои хора.

Едва ли за някого е изненада, че т.нар. "джънк фуд" с ниска хранителна и здравословна стойност, е сред причинителите на неприятни стомашни усещания. Съдържащите се в нея химикали освен това водят до възпаления.

Лук

Лукът е сред главните "виновници" за подуване и стомашни газове, макар обикновено да се консумира в малки количества. Причината са съдържащите се в него фруктани - разтворими фибри, които предизвикват дискомфорт при индивиди с непоносимост към тях, особено след консумация на продукта в сурово състояние.

Сол

Солта се свързва с водата в тялото, което означава, че прекомерната й консумация може да предизвика задържане на течността.

Газираните напитки също предизвикват стомашен дискомфорт, тъй като съдържащият се в тях газ се "улавя" в тялото. Един от най-големите "газирани виновници" за подуване на стомаха е бирата, в състава на която влизат ферментиращи въглехидрати като ечемик и пшеница.

Пшеница

Зърнената култура е сред популярните причинители на стомашно подуване, особено при индивиди, страдащи от непоносимост към глутен.

Млечни продукти

Според експерти от САЩ при над 65 процента от глобалното население липсва ензим за разграждане на лактозата. Това означава, че млечната захар от стомаха преминава към дебелото черво, където образува често болезнени газове.

Леща

Изобилстващите от фибри продукти, и в частност лещата, която е сред най-богатите на растителни влакна храни, допринасят за образуването на големи количества газове, посочва БТА.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април