Отново за пример: Мишел Обама като градинар

Президентшата написа книга за градината, която създаде и засади в двора на Белия дом
Отново за пример: Мишел Обама като градинар

Мишел Обама не е просто поредната Първа дама на САЩ, която подкрепя различни каузи, участва в благотворителни кампании и придружава съпруга си. Първата президентша с афро-американски произход е много повече от това и го доказва всеки ден.

Още през 2009 г. госпожа Обама стартира супер успешната кампания Let’s Move! (Да се движим!), насочена срещу затлъстяването при децата. Оттогава до днес свързаните инициативи, реализирани на територията на цялата страна, са вероятно стотици, а самата Мишел не пропуска възможност да скача на въже, да върти обръч, да прави лицеви опори...

Съвсем очаквано се появи и първата й книга - American Grown: The Story of the White House Kitchen Garden and Gardens Across America, което в превод би трябвало да означава приблизително: "Отгледано в Америка: Историята на градината в Белия дом и градини из цяла Америка".

В нея Мишел разказва историята на своето превръщане от обикновен консуматор на плодове и зеленчуци в производител, градинар и домакиня, създаваща здравословни хранителни навици за цялото си семейство.

Всичко започна малко след като фамилията Обама се нанесе в Белия дом. Президентшата организира група деца от близки училища, с които разораха двора, облагородиха го и посадиха различни култури. Оттогава насам в градината се произвеждат чушки, моркови, домати, краставици, бамя, подправки и т.н., а голяма част от този процес е заснет и илюстриран в книгата.

Част от реколтата се използва в кухнята на къщата, включително при официални събития, а друга част се дарява на център за бедни.

Мишел признава, че се гордее с градината, която за последно е използвана по предназначение по време на Втората световна война от Елинор Рузвелт.

Сегашната Първа дама не пропуска случай да се похвали и пред най-височайшите си гости с продукцията си, като често те си тръгват с подаръци – буркани мариновани моркови, ръчно изработени пакетчета чай от лайка, бурканчета с мед от кошерите в двора на Белия дом, кошници със зеленчуци и др.

The Crown Publishing Group

Основната част от книгата е разделена по сезони и проследява целия цикъл по отглеждането на различните култури до реализирането на добив. Заедно с това, авторката разказва истории за произхода на почвата в двора на Белия дом, за различни градски ферми в САЩ, за малки производители на органични плодове и зеленчуци, за кампанията си срещу наднорменото тегло...

The Crown Publishing GroupНемалка част в края на изданието е посветена на сезонни рецепти, всичките богато илюстрирани и детайлно описани. Мишел твърди, че семейството й яде десерт само през уикендите, а през останалото време са разрешени плодове. Затова и сред рецептите има съвсем малко предложения за сладкиши, като повечето са плодови и с малко добавена захар.

Разбира се, книгата на една от най-влиятелните президентски съпруги в света е твърде американска, за да се появи в превод на български. Но самата идея да даваш личен пример на обществото от подобна влиятелна позиция, е достойна за уважение.

А и госпожа Обама избра много адекватно своята кауза, акцентирайки върху така актуалните здравословни ползи от спорта и правилното хранене. Доказателство за това е и фактът, че в момента тя е по-популярна от съпруга си :)

Пък ние се надяваме скоро да пишем за здравословни кампании, инициирани от родните политици, и популяразирани също толкова сериозно и атрактивно. Нещо, което не можем да кажем за текущата кампания на Министерството на спорта и физическото възпитание – "Аз обичам спорта", на която, според нас, не се дава реална гласност.

American Grown: The Story of the White House Kitchen Garden and Gardens Across America излезе от печат преди 2 дни и може да се поръча оттук. Цената на изданието с твърди корици е 30 щатски долара (без доставката), а скоро се очаква и електронният му вариант.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май