По-вкусни и по-полезни палачинки

С няколко хитри кулинарни решения
По-вкусни и по-полезни палачинки

Всички обичат палачинки. Просто някои хора крият любовта си към тестеното изкушение. Защото, представете си, се страхуват, че другите ще ги обвинят в "нездравословен начин на живот". Оу, ужас!

Цялата истина обаче е, че въпросният специалитет съвсем не е толкова лош, колкото се опитват да го изкарат разни фалшиви "палачинкомразци".

Факт е, че една голяма част от калориите в любимия на милиони десерт са "празни" - имат висока енергийна и почти никаква хранителна стойност. Това на практика означава, че палачинките могат да се окажат с краткотраен ефект на засищане. Иначе казано, само час след консумацията им има опасност пак да сте гладни и пак да ядете.

Да добавим още, че брашното, от което обикновено се правят, съдържа глутен - протеин, който се намира в пшеницата, ръжта и ечемика, и към който някои хора изпитват известна нетолерантност. 

Но ако не изяждате промишлени количества от тях всекидневно (и спортувате активно), трудно биха могли да ще ви причинят злини. Вместо това, вероятно ще ви донесат тонове наслада и куп приятни емоции.

Другата добра вест е, че с няколко умни кулинарни решения бихте могли даже да увеличите хранителната им стойност. Ето така:

inm.com1) Комбинирайте ги със свежи плодове, а към настоящия момент – с любимите ни цитрусови. Сладурите са сравнително богати на витамини и други полезни нутриенти. Да прибавим още, че съдържат прилична доза фибри. Е, популярните влакнини може и да не са вълшебни, но все пак биха могли да направят няколко добринки за вас (като тази да съдействат за поддържане на стабилни нива на кръвна захар), за да ви спасят от "проклятието на палачинките" :) 

2) Розички от сметана/сладолед отгоре? Не, не е добра идея. Препоръчваме ви, ако държите да ги има върху специалитета ви, да ги направите от кисело мляко, защото така ще си спестите калории. А пък ще видите, че комбинацията е доста интересна и вкусна.

3) Поръсете палачинката си с натрошени орехи или с други ядки, а вместо с шоколад, ще ви препоръчаме да я намажете с мед. Да, предложението ни звучи повече от калорично, но бъдете сигурни, че наистина ще ви засити и то – за по-дълго време.

4) Ако предпочитате солена вариация на вкусния десерт, предлагаме ви да го комбинирате с по-нискокалорични сирена или с извара. Ако пък сте кулинарни екстремисти, пробвайте сладко-солена комбинация – извара с мед, например?

Бонус: поръсвайте палачинките си с канела. Сладураната е добре известна със своето силно антиоксидантно действие и ухае страхотно :)

Изводът е ясен. Всеки специалитет може да стане поне малко по-здравословен. Това зависи най-вече от начина, по който ще го приготвите, от продуктите, които ще използвате и дали го хапвате в умерени количества.

А като заговорихме за полезни палачинки, вижте тези ;) 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май