Полезни и вредни храни за ставите

Полезни и вредни храни за ставите

Ставите са подвижни съединения на костите, обвити със ставна капсула, в която се съдържа синовиална (смазваща) течност. В човешкото тяло има десетки ставни връзки, от които зависи двигателната способност. Когато изпитваме ставна болка, обикновено търсим локални начини за облекчаването й, като не си даваме сметка, че проблемът се влияе и от нашето хранене. Освен това е много важно да се храним правилно, за да предотвратим увреждане на ставите.

 

Полезни храни за ставите

Плодове

Всички ние се нуждаем от Витамин C, който е един от най-мощните антиоксиданти. Портокалите, грейпфрутите и другите цитрусови плодове са богати на аскорбинова киселина, която помага за предотвратяване на възпалителен артрит и ставни болки.

Черешите пречистват и алкализират тялото, а вишните дават отлични резултати при хора, страдащи от остеоартрит. Проучване при жени с това заболяване показва, че техните нива на възпалителни маркери намаляват и част от болката отшумява след консумация на прясно изцеден сок от вишни в продължение на 3 седмици.

Зеленчуци и бобови храни

Към полезните храни за ставите включваме и голямото разнообразие от зеленчуци, но ще обърнем внимание по-специално на някои от тях.

Спанакът е богат на кемпферол, съединение, което намалява болката и възпалението и забавя развитието на остеоартрит.

Соята е богата на мазнини и бедна на фибри и протеини. Тя съдържа Омега-3 мастни киселини, които помагат при възпалителни ставни болки. За да получите желания ефект, консумирате под формата на зърно. Не приемайте продукти, които я съдържат, като соеви шницели, кренвирши и други, защото тогава няма да има резултат.

Червеният боб е ценен източник на фибри, които понижават нивата на C-реактивен протеин. Високо е и съдържание му на протеини, фолиева киселина, желязо, магнезий и калий – вещества, които стимулират имунната система.

За да запазите възможно най-много от полезните вещества на зеленчуците и плодовете, ги подлагайте на минимална термична обработка, за предпочитане е да използвате емайлирани съдове.

Животински продукти

Риба и морски продукти – в тях има органичен полезен фосфор, необходим на ставите. Мазните видове риба, като сьомга, пъстърва и риба тон, както и техните масла, са ценни източници на Омега-3 мастни киселини, за които е доказано, че се борят ефективно срещу възпалението.

Черен дроб от риба, краве масло, яйчен жълтък – наличието на витамин Д в тези храни е важно за съхраняването на калция в костите.

Нетлъсто червено месо, яйца, език – богати са на желязо.

Хрущяли и желатин – в тях има голямо количество мукополизахариди, осигуряващи нормалната работа на ставите.

Костен бульон – с напредването на възрастта колагенът в тялото намалява, което е последвано от болки в коленете. Това вещество ни е необходимо за изграждането на здрави кости и стави и можем да си го набавим чрез консумация на костен бульон.

Мляко, извара, сирена – богати са на органичен калций, който за разлика от неорганичния, не се натрупва под формата на камъни, а се използва за укрепване на костите и за поддържане на електролитния баланс в клетките на тялото. Изброените млечни продукти не трябва се комбинират с храни, съдържащи оксалова киселина, например – спанак, киселец, ревен.

Подправки

Някои подправки също могат да помогнат за здравето на ставите.

Куркумата и шафранът имат противовъзпалително действие.

Джинджифилът намалява болката, ако вече страдате от някакви ставни заболявания. Може да го консумирате под формата на чай, да го добавяте в храна, а при болезнени стави да правите топъл компрес с чай от джинджифил.

Чесънът е ефективен за превенция на ставни проблеми, като понижава риска от развитие на остеоартрит и има противовъзпалителни свойства.

Пълнозърнести храни

Пълнозърнестите храни, като кафяв ориз, овесени ядки, ръж и други, съдържат различни съединения, които понижават нивата на C-реактивния протеин в кръвта (той е свързан с появата на някои заболявания, сред които и артрит).

Ядки и семена – орехите, бадемите и шамфъстъците съдържат големи количества калций, магнезий и витамин Е, както и алфа-линоленова киселина. Също така изобилстват от Омега-3 мастни киселини.

Вредни храни за ставите

Продукти, съдържащи неорганични фосфати. Лидери сред тях са: газирани напитки, набухватели, добавяни в хляба и печивата, повечето видове сладолед.

Мариновани и пушени изделия – в тях има много неорганични соли, които дразнят ставната капсула, предизвиквайки възпаление и деформиране на ставите.

Чай, шоколад, кафе, тлъсто свинско месо, леща, черен дроб – в тези храни се съдържат пурини, които предизвикват изменения на ставната капсула. Основна причина са и за развитието на подагра.

Ряпа, киселец – голямото количество оксалова киселина в тях дразни околоставните (периартикуларни) нерви, нарушава храненето на ставите.

Знаете ли, че може да облекчите ставните болки с череши или ананас?

Направете си смути с ананас, като блендирате 2 парчета от плода с чаша вода. Приготвяйте и консумирайте напитката 3 пъти дневно.

Пийте по 1 чаша сок от череши преди всяко хранене и консумирайте по шепа от плодовете дневно. Така ще облекчите болката в ставите.

Кайсии, стафиди, фурми, сушени сини сливи, трици – всички те са източници на магнезий, който се грижи за здравето на нервите, обслужващи ставите.

Източник: Framar.bg

ключови думи:
стави храни за ставите

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май