Ползите за здравето от кефира

Ползите за здравето от кефира
Кефирът е ферментирала млечна напитка, произхождаща от Централна Азия. Особено популярна е в Русия и бившите съветски републики. "Фокус" ще ви разкаже за какво е полезна напитката, която се получава след коагулация на краве, козе или овче мляко с помощта на кефирни зърна. Кефирните зърна са комбинация от бактерии и дрожди в матрица от протеини, липиди и захари. казано по друг начин, кефир е името на тибетска гъба, предизвикваща ферментацията в млякото. Освен, че придава специфичен вкус на млякото, тя го прави и наистина здравословно. 

Хранителните качества на кефира могат да се променят в зависимост от намаляването или увеличаването на времето за ферментация. Например кефир, който е зрял повече (с по-кисел вкус), съдържа значително по-голямо количество фолиева киселина. Като цяло, кефирът спомага за по-доброто храносмилане на лактозата, което за разлика от останалите млечни продукти го прави много по-подходящ за хора с лактозна нетолерантност. Кефирът не е като другите млечни продукти. Той е лесно смилаем и съдържа малко лактоза, особено ако се остави да ферментира за по-дълго време. Протеините, които съдържа, също се разграждат в предхраносмилателно състояние.

Кефирът има силен ефект, което дължи на съдържанието на казеинова млечна киселина, въглероден диоксид и съвсем малко алкохол. Млечната киселина е основната, която определя неговите диетични и профилактични свойства. Тя активира секрецията на храносмилателните ензими, спомага за усвояването на фосфора и калция от тялото. В процеса на ферментация в кефира се натрупват органични киселини, ензими, свободни аминокиселини, витамини.

Известно е, че в киселото мляко има максимум 2 полезни бактерии – Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus. Кефирът пък съдържа около 30 щама на бактерии и дрожди

За какво помага кефирът:

- Регулира и подпомага имунната система на организма.

- Регулира кръвното налягане.

- Има положително въздействие върху сърцето и кръвта.

- Лекува кожни заболявания и акне.

- Регулира храносмилането.

- Помага и при колит 

- Балансира стомашната флора и стомашна киселина.

Освен полезни бактерии и дрожди, кефирът съдържа минерали и основни аминокиселини, които подпомагат тялото да се самолекува и самоподдържа. Притежава антитуморни свойства и предотвратява развитието на метастази, има противовъзпалително действие и е отличен модулатор на имунната система. Интересното е, че кефирените зърна произвеждат собствени антибиотици.

Кефирът съдържа:

Триптофан – незаменима аминокиселина, която изобилства в кефира и е добре известна с релаксиращия си ефект върху нервната система. Калций и магнезий – важни минерали за здрава нервната система. Фосфор – вторият по количество минерал в човешкото тяло, който подпомага усвояването на въглехидратите, мазнините, белтъчините. Кефирът е богат на витамин B12, B1, витамин K.

Кефирът е отличен източник на биотин, витамин от групата на B витамините, който подпомага усвояването на други B витамини, като напр. Фолиева киселина, пантотенова киселина и вит. B12. Многобройните ползи от поддържане на адекватно ниво на B витамини са свързани с доброто функциониране на нервната система, бъбреците, черния дроб, доброто състояние на кожата, повишаване на енергията и дълголетие.

Кефирът е лесно смилаем, почиства червата, снабдява тялото с витамини, минерали и белтъчини. Кефирът е балансирана и полезна храна, поддържаща здрава и добре функционираща имунна система.

Успокояващият ефект, който кефирът има върху нервната система, помага на страдащи от безсъние, депресия, хиперактивност и дефицит на концентрация.

Редовната употреба на кефир облекчава стомашните смущения, намалява подуването, газовете, осигурява редовен стомах и здрава храносмилателна система. Хранителните качества на кефира го правят подходящ за хора от всички възрасти.
ключови думи:
кефир

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май