Правилно хранене според часовете на деня

Правилно хранене според часовете на деня

Храненето е от огромно значение за здравето и стройната фигура. Важно е каква храна приемате и каква избягвате, но също толкова важно е кои видове храни приемате в различните моменти от деня.

Не всяка хранителна група или вид храна е еднакво подходяща за консумация сутрин и вечер. Някои храни е по-добре да се приемат в началото на деня, когато сме по-активни, а други – вечер, когато трябва да завършим деня с лека вечеря без да претоварваме метаболизма си.

Кои храни е добре да консумирате в различните часови диапазони на деня?

Рано сутрин около 7 часа 

Веднага след събуждане към 7 часа сутринта метаболизмът е най-бърз. Тогава организмът е предразположен да приема повече калории, за да се зареди с достатъчно енергия за целия ден. Това е моментът, в който е добре да хапнете обилна закуска, богата на въглехидрати, протеини и мазнини. 

По-късно сутринта към 9 часа 

Това е моментът, в който можете да изпиете първото си кафе. То подобрява концентрацията и дава още енергия, необходима през деня. Препоръчително е кафето да се пие в този диапазон, след като вече сте закусили и е минало известно време. Така метаболизмът се ускорява, а и пиенето на кафе на гладно не е здравословен избор. Можете да замените кафето с черен или билков чай.

Ранен предиобед към 11 часа 

В този диапазон е най-добре да се заредите с още малко протеини и полезни мазнини. Кофичка кисело мляко би била чудесен избор преди същинския обяд. Може да добавите малко ядки, които да утолят глада. 

Обяд – между 1 и 2 часа 

На обяд е най-добре да хапнете нещо, което да ви предпази от преяждане вечерта. Нещо, което хем да ви засити, хем да ви даде енергия до края на деня. Най-подходяща е голямата порция салата или печени зеленчуци, богата на фибри и витамини от група В, които дават много енергия и усещане за ситост. Добавете шепа ядки и семена към салатата или печените зеленчуци. Добавете и малко протеин от нетлъсто месо или яйца.

Диапазонът между 3 и 4 следобед

В този момент от деня вероятно сте прегладнели, ако не сте се заредили с достатъчно полезни протеини и въглехидрати. Изкушението да хапнете нещо не толкова здравословно е голямо. Точно това е моментът, в който не трябва да посягате към шоколадите и тестените изделия, колкото и да ви се иска. Най-добре е да хапнете нещо за повече енергия, например пълнозърнест сандвич и малко сирене.

Късен следобед между 5 и 6 часа

Това е най-подходящото време да похапнете още полезни протеини и въглехидрати, за да подхраните мускулите си. Кофичка кисело мляко, малко плодове или плодов шейк с мляко е прекрасен избор за този диапазон от деня преди вечеря. Може да замените с кокосово мляко, ако желаете. 

Вечеря към 7 часа 

Вечерята трябва да е най-бедното на калории, наситени мазнини и въглехидрати хранене, за да запазите фигурата си стройна и красива. Ето защо богата салата е един прекрасен избор. Добавете колкото се може повече подправки, за да стимулирате обмяната на веществата. Това ще помогне за изгаряне на мазнините.

Източник: az-jenata.bg

ключови думи:
часове - хранене

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април