Пресоляване понаучному

Защо солта ни идва в повече
Пресоляване понаучному

Има само едно нещо, което е по-ужасно от безсолната манджа, и това е пресолената манджа. Замисляли ли сте се защо е така? И аз не съм. Не съм се и замислял, че соленото е единственият вкус, който толкова лесно може да стане нетърпим с увеличаването на дозата. Имам приятели, които се кълнат, че могат да изядат цял буркан мед без да се замислят, а аз лично нямам проблем да пия оцет от бутилката. Но никой засега не се е похвалил, че сутрин нагъва по пет лъжици сол за отскок.

Едно ново изследване, публикувано преди броени дни в Nature, дискутира именно този проблем. Както вече знаете, езикът е оборудван с различни рецептори за петте основни вкуса – сладко, кисело, горчиво, солено и умами. За всеки един от тях мозъкът получава уникална информация и това ни позволява да ги разпознаваме.

Чисто еволюционно ние, както и останалият животински свят, сме предразположени към сладкото и умамито, като тези вкусове често могат да "заглушат" сигналите за ситост и да ни увлекат в безразсъдно преяждане. Киселото и горчивото, от друга страна, на първично ниво се асоциират с "отрова" и "развалено", затова обикновено са отблъскващи за повечето хора. Солта пък е привлекателна в ограничени количества и отвратителна в големи дози. Изследването обяснява защо се получава така по следния начин: прекалено многото сол активира рецепторите, които са предназначени да разпознават киселото и горчивото. Това става ясно с помощта на три вида мишки – едните са лишени от способност да вкусват киселина, вторите не могат да усещат горчивина, а третите не регистрират и двата вкуса. Първите два вида определено отбягват предложения им в лабораторията силно солен разтвор, докато третият вид го пие с готовността, с което консумира чиста вода.

Тази информация по никакъв начин няма да промени живота ви занапред, но за науката представлява още една малка крачка напред в разбирането на саморегулаторните механизми на тялото. Солта е източник на минерала натрий, който е жизненоважен за нашето съществуване, но приемът му над определени дози бързо може да доведе до влошаване на здравето ни и в крайна сметка – дори до смърт. Ето защо е добре, че имаме разни вградени предпазители, които по много директен начин ни спестяват мисленето по тези въпроси.

 

Ехо! Ако това, което прочете току-що, ти е харесало и искаш още от същото на регулярни интервали, можеш да го получиш на многомилионната ни фен-страница във фейсбук

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май