Пролет е! Ако искате да изглеждате добре външно, погрижете се да се чувствате добре и вътрешно - едно добро начало е да включите първите пролетни зеленчуци в диетата си.
  
  Салата - пикантна, ароматна и леко горчива
  
  Салатата е прекрасен зеленчук и е добре заредена с полезни неща. Направете си френска салата, като смесите листа от салата и пресни билки, поръсете със зехтин и покрийте с малко сирене или пушена
  сьомга.
  
  - Салатата съдържа рядко-срещания минерал силиций, който помага за обновяване на ставите, костите и съединителните тъкани. Най-зелените и тъмни листа съдържат най-много полезни вещества.
  
  - Руколата съдържа сяра - един
  "разкрасяващ" минерал, който почиства черния дроб и кожата от отпацъчни продукти. Руколата е добър източник и на фибри, антиоксиданти, А, B, C и К витамини, цинк, мед, калций, желязо, магнезий,
  фосфор и калий!
  
  - 
  Кресът е добър за тези, които имат нужда от витамин К, калций, бета-каротин, желязо и магнезий. Кресът съдържа и големи количества йод, който е добър за обмяната на веществата. Ако това не е
  достатъчно за някои, в креса ще намерите и оцветителя керцетин, който е добър антихистамин и има противовъзпалителни свойства.
  
  Сурови пролетни закуски
  
  Нека ви представим няколко красиви, яркооцветени и лесни за ползване и приготвяне пролетни зеленчуци:
  
  - Репичките съдържат големи дози витамин С и са ефективни срещу простуда и инфекции. Богати са на калий, който прочиства бъбреците и помага на щитовидната жлеза. Репичките са и много бедни на
  калории, а съдържанието им на сяра и силиций е полезно за кожа, коса и нокти.
  
  - Захарното цвекло е с ниско съдържание на мазнини, богати на фибри и пълни с витамин С. Тяхната захар бързо се превръща в нишесте, поради което е добре да се яде сурово колкото може по-бързо, за
  да не изчезне полезната му сладост. 
  
  - 
  Авокадото не е съвсем типичен пролетен зеленчук, но пък е перфектна съставка за всяка пролетна салата! Авокадото има много високо енергийно съдържание, притежава много полезни мазнини и
  има перфектна Ph стойност за алкализиране на организма. То е лесно за смилане и съдържа глутамин, който е полезен за червата. Авокадото е добър източник на антиоксиданти, което също като репичките
  го прави полезно за кожата и косата.
  
  На пара или соте - полезни, свежи и различни
  
  Трудно е да се опишат тези три зеленчукови чудеса - те ни дават уникален вкус и усещане. И трите са перфектни варени или на пара, сервирани само с малко зехтин или масло, подправка или парче вкусен
  хляб. Те са отлична съставка и за ризото, салати и супи.
  
  - 
  Аспержите са между най-добрите пролетни зеленчуци. Освен, че са с малко мазнини, много фибри и желязо, В, С и К витамини, те съдържат и глутатион, който е добър за неутрализиране излишъка на
  амоняк в тялото, който ни прави уморени. Аспержите са добри срещу 
  пролетната умора!
  
  - Артишокът  действа добре на
  черния дроб и храносмилането, понижава нивото на кръвната захар и помага на тялото да разгради мазнините. Беден на калории и с много фибри, артишокът е добър източник на витамини. Приготвянето му
  изисква време, но то си заслужава напълно!
  
  - Копърът има уникален вкус, което го прави идеална подправка за което и да било пролетно меню. Той съдържа флавоноиди - антиоксиданти с могъщ противовъзпалителен ефект. Копърът може да помогне и
  срещу 
  газове в стомаха, спазми и храносмилателни проблеми.
- iNews
 - Novinite
 - Econ
 - Jenite
 - Div
 - Sporta
 - FitWell
 - Sportuvai
 - Peika
 - Programata
 - Doctoronline
 - News in English
 
                
                
                
                
                
			
				
				
				
				
                    
                    
                    

Добави коментар