С кои храни може да замените месото?

С кои храни може да замените месото?

Добрата новина е, че искате да заложите на повече растителна храна и да бъдете вегетарианци! Лошата новина е, че вероятно си мислите колко ще ви липсват всичките ви стари любими храни. Е, познайте какво? Има и още по-добра новина. А тя е, че почти всичко, което сте яли преди, може да бъде направено с растителни съставки - дори наистина месни ястия като бургери и кюфтета.

Необходими са само малко въображение, малко креативност и някои съвети, които да ви помогнат да създадете вкусни вегански версии на тези рецепти. Скоро ще можете с лекота да приготвяте вкусни, засищащи ястия, които ще задоволят вашите желания и преди да се усетите, ще осъзнаете, че месото изобщо не ви липсва.

Ето ги и заместителите.

Тофу, темпе, сейтан и ТРП

Може да не мислите за тофу или темпе като за зеленчуци, но те са на растителна основа и са направени от соя. ТРП, или текстуриран растителен протеин, също се произвежда от соя. Сайтан пък се произвежда от пшеничен глутен.

Месото във всяка рецепта може да бъде заменено с един от тези варианти на растителна основа. Тофу е идеален заместител на пилето, независимо дали искате хрупкави хапки, марокански котлети в сос от лимон и маслини или китайска храна като Кунг Пао.

Темпе е чудесен за рибни ястия, защото има люспеста текстура. Също така може да се смила, за да се усеща като говеждо месо в кюфтета или тако.

ТРП се предлага във всякакви форми и размери и може да замени всяко месо, включително говеждото. А сайтан може да се ароматизира на вкус точно като говеждо или свинско месо. Няма да повярвате на вкусотията, която ще получите!

Гъби

Когато искате вкус на месо, гъбите са пътят за вас. Вкусът им е богат, земен и месест.

Гъбите са здравословни и засищащи и могат да заместят месото във всяка рецепта. Можете да ги сотирате във веган масло и да добавите мащерка, черен пипер и балсамов оцет. След това ги сервирайте върху полента.

Вероятно вече сте чували и за т. нар. "фалшива" шкембе чорба от кладница, която много наподобява традиционната българска рецепта. С нея ще си оближете пръстите!

Патладжан

Можете да направите много повече с един патладжан, отколкото просто да го поръсите с пармезан и запечете. Патладжанът има богат, месест вкус и е много гъвкав. Ако смятате, че не сте фен на този зеленчук, опитайте бургер с патладжан и ще промените решението си.

Други вкусни начини за ядене на патладжани включват кюфтета с моцарела, юфка с патладжани и други.

Леща

Лещата винаги е била заместител на месото още от началото на веганството. Тя е солидна и може лесно да замени смляното говеждо месо. Освен това се предлага в различни цветове като зелено, червено, кафяво и черно. Готви се бързо, струва евтино и малко количество засища много.

Определени рецепти, които да опитате, са бургери от червена леща с песто от кейл, кюфтета от леща, южноиндийска яхния от леща, хляб от червена леща и други.

Карфиол

Вероятно си мислите: "Как карфиолът може да замести месото?" Е, може. Когато го подправите и го приготвите правилно, карфиолът може да бъде звездата на всяко ястие.

С него можете да заместите пилето в много азиатски ястия. Можете да си направите и пица от зеленчука, вместо от бяло брашно. Карфиолът вече не изглежда толкова скучен, нали?

Ядки

Да, технически ядките не са зеленчуци, но от тях може да се направи веганско сирене и да се замени месото при готвенето. Ядките могат да бъдат невероятно месести и те често се добавят към веганските бургери за допълнителна плътност.

Ето, че с всички обилни, "месни" продукти, които можете да използвате, няма начин да пропуснете месото. А вкусни вегетариански ястия можете да поръчате тук: https://www.foodpanda.bg/cuisine/vegetarianska-kuhnya-delivery-sofiya.

 

ключови думи:
месо

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април