Сокът от бъз на Ваня

Или как една разходка в Балкана през пролетта ще ме завърне със същата цел и през есента
Сокът от бъз на Ваня

Често се случва един аромат да събуди толкова много емоции. За мен, това е ароматът, който разказва за Балкана - ароматът на бъз :) 

Растението е уникално по своя химичен състав и лечебни свойства, а най-хубавото е, че може да се бере и използва в различните стадии на растеж. Цветните кошнички се събират в края на пролетта и началото на лятото, а плодът - в края на лятото и началото на есента. Бъзът е отличник по съдържание на желязо, фосфор, бета-каротин и витамин C сред всички плодчета "инки" (боровинки, малинки, къпинки).

И така - отправям се към планината, за да се сдобия с този вълшебник.

Тук бъзче, там бъзче и готово - пълня две по-големи найлонови торбички. Нямам търпение да се върна вкъщи, за да си спретна сироп от растението, но все пак се озъртам наоколо и за други билки. Намирам цяла поляна с жълт кантарион, който ще изсуша под навеса за чайче през студените зимни дни.

Прибирам се, тичайки. Отварям торбите и оглеждам всяка пита бъз, тъй като вътре често има много буболечици, които се хранят с прашеца. Не ги мия обаче, защото цветчетата с прашец ще изпаднат.

Един ред от почистения бъз поставям в по-голяма тенджера, поръсвам със захар. После слагам пак един ред цвят, един захар. Количеството захар, което използвам, е 2 кг на две торби цвят.

След което заливам със студена вода до покритие на цвета, затискам с нещо тежко /по-конкретно - с два добре измити по-големи камъка от градината/ и похлупвам с капак.

Оставям на тъмно и хладно място за около 42 часа. Внимавам наоколо да няма мравчици, защото, знаете, те са пристрастени към сладкото. След като отминат часовете, махам камъните и цветовете, и прецеждам сиропа, като най-добре е за целта да се използва тензух. След това прибавям 2 пакетчета лимонена киселина и разбърквам добре. Сипвам получения еликсир в стъклени или пластмасови бутилки, които поставям на тъмно и хладно място.

Вече готовия сироп, разреждам със студена вода, зависимост от това, колко сладък искам да бъде.

Ако се добавят и резени лимони, напитката става гарантирано пристрастяваща. И, да, добре е да се консумира с приятели ;) 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май