Стомахът ви на полуфабрикати

Един бърз поглед отвътре
Стомахът ви на полуфабрикати

Попаднах на клипа, който ще видите по-долу, още преди около две седмици и оттогава се чудя дали да ви го покажа. От една страна, защото той в никакъв случай не е забавен, нито е жизнеутвърждаващ, още по-малкото пък е красив. Някои от вас може би междувременно са го изгледали и вече знаят за какво става въпрос, та поне няма да ми тежат на съвестта.

Много често си говорим за това как трябва да се избягват индустриално преработените храни и напитки, колко вредни са те за здравето и, че от тях се надебелява. Понякога си служим с научни изследвания като доказателство, друг път просто разчитаме на човешкото здравомислие и логика. Трябва да си призная, че дори и на мен невинаги ми е лесно да си представя влиянието на тези продукти единствено на база прочетена информация. За щастие, технологиите вече са на такъв етап от развитието си, в който без проблем можем да наблюдаваме с очите си една доста голяма част от процесите, протичащи в човешкото тяло. Като например какво се случва в стомаха ни, когато поглъщаме полуфабрикати и оцветени безалкохолни напитки. В конкретния случай става дума за два продукта, единият от които е небезизвестният Gatorade, а другият е полуфабрикат рамен (китайска супа от фиде, вид "нудъл") с марката Top Ramen.

Видеото е направено от Стефани Бардин и на практика представлява паралел между храносмилането на двете споменати изделия (отляво) и техните домашно приготвени алтернативи (напитка от хибискус и рамен с истински пилешки бульон и фиде от брашно, яйца, сол и вода).

Това, което вероятно ще ви направи впечатление е, че левият кадър се отличава със зеленикавия си оттенък. Той се дължи на синия оцветител в Gatorade, който е базиран на петролни деривати. Голяма част от цветовете и ароматите, които се използват в преработката на хранителни продукти се считат за интелектуална собственост. За да се защитят от евентуалната им кражба, производителите не са задължени да ги оповестяват на опаковките. 2 и половина часа след консумацията на различните менюта, домашно приготвената храна е напълно смляна. Вляво все още се вижда почти непокътнатото фиде, за което се споменава, че наред с 15-те си съставки, съдържа и третичен-бутил-хидрохинон (TBHQ или Е319). Това е синтетичен консервант, който масово се използва в хранителната промишленост и се счита за безопасен, но някои изследвания показват, че може да бъде канцерогенен при продължителна употреба в по-големи дози.

Друга причина, поради която се колебаех дали да извадя тези кадри на показ, е, че те са доста тенденциозни. Освен това не доказват абсолютно нищо, освен, че един конкретен хранителен продукт е пълен с боя и, че друг се усвоява доста по-бавно от домашния си вариант. Факт е, че сготвените вкъщи храни със сигурност са по-добро решение от индустриално преработените си аналози. Трябва да се има предвид обаче, че те също могат да бъдат вредни, ако за направата им се използват големи количества захар и брашно - съставки лишени от хранителна стойност. Въпреки всичко, считам, че видеото е добър повод за размисъл. Най-малкото съм убеден, че то е разбъркало стомасите на немалко от вас и споменът за него ще ви застигне следващия път, когато посетите супермаркета.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Коментари 1
Подреди по: Най-нови
Най-стари
  • 1
    от Не е посочен | 20.02.2012 | 15:02
    Киро, знаеш къде съм завършил. Като студент във 3ти курс правихме качествен анализ на салам Камчия (не си спомням производителя) просто беше закупена една щафета от близкият до ВУЗ-а магазин. След анализа излезе, че продукта е 96% сланина, 2% боя и 2% аромати. Професорът беше шокиран и отиде да докладва за нарушението. Думата ми е, че напълно те подкрепям за това че си постнал темата и искам да изгоня съмненията ти за това :) Поздравления! Хората трябва да знаят с какво се хранят!

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май