Сушените плодове: вредни или полезни са при диета?

Сушените плодове: вредни или полезни са при диета?

В съвременната диетология всеки ден се пръква някакъв бум. Неотдавна учените доказаха, че смятаното от векове мляко за полезно е всъщност вредно. После други учени реабилитираха продукта, а след време той отново бе вписан в черния списък. Обърквацията е пълна. Но главният бич на нашето време всъщност е друг един продукт – захарта. Страстите около нея заемат всекидневието на най-великите умове на съвремието в научната област.

В контекста на обсъжданията за вредата от захарта за организма в списъка на забранените продукти попаднаха и всички плодове, като особено опасни според диетолозите се оказаха бананите, гроздето, смокините и пъпешите. Дори безобидните на пръв поглед ябълки диетолозите препоръчват да се употребяват само в първата половина на деня.

До неотдавна в най-строгите диети се допускаха само черен шоколад и сухи плодове – последните справедливо се смятат за склад на полезни витамини и микроелементи. А захарта? Затова ще се опитаме накратко да изясним допустими ли са сухите плодове при диети за отслабване, какви точно плодове и в какви количества може да включим в менюто си, без това да вреди на фигурата ни, пише elle.ru, цитирано от anna.bg.

За разлика от другите видове сладко, преминалите през "дехидратация” (сушене) плодове съдържат глюкоза, фруктоза и минимум захароза. Какво означава това? Всичко изглежда просто: сухите плодове са много полезни за здравето. Но медалът винаги има и обратна страна: до неотдавна малцина говореха за факта, че калоричността на сушените плодове се увеличава неколкократно.

Така например, ако в свежата ябълка има около 70 ккал, в сушената се вече 250 ккал. Така е и с други продукти: в гроздето има 70 ккал, а в стафидата – 300 ккал. В смокинята има 70 ккал, а в сушената смокиня – 250. В кайсиите има 40 ккал, а в сушения плод – 240. Особено калорична е сушената череша – ако в свежия продукт се съдържат 50 ккал, в сушената череша са 300 ккал.

Разбира се, има сушени плодове и сушени плодове. Например сушените сливи можем да реабилитираме напълно, дори в 100 г от този продукт да се съдържат не много диетичните 300 ккал. Другите вещества обаче? Протеини – 2,3, мазнини – 0,7, въглехидрати – 57. При това сушената слива регулира работата на стомашно-чревния тракт, а това прави ползата от употребата на този плод очевидна. Впрочем, ако се стремите да отслабнете, яжте любимите си сушени плодове в първата половина на деня: така или иначе историите за това, че тези продукти не водят до набор на тегло, са просто мит…

ключови думи:
сушени плодове

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април