Тези ядки засищат бързо глада и помагат да отслабнем

Тези ядки засищат бързо глада и помагат да отслабнем

Научни експерти от Университета на Южна Австралия заключиха, че бадемите са полезни за отслабване и поддържане на здравословно тегло. Резултатите от тяхното проучване са публикувани в European Journal of Nutrition, цитирано от Actualno.com.

 По-специално учените са установили, че бадемите намаляват апетита и помагат да ядете по-малко. "Консумацията на 30-50 грама бадеми помага да се намали калоричното съдържание на следващото хранене", посочват авторите на изследването.

 В проучването са участвали 140 души. Те са били разделени на две групи. Участниците в едната група са консумирали шепа бадеми на празен стомах сутрин, а тези във втората група - въглехидратна закуска. В период от 30 минути до 2 часа след това са тествани за нивата на хормоните в кръвта на доброволците.

Изследователите установяват, че хората, на които са давани бадеми, имат повишени концентрации на полипептида глюкагон в панкреаса, което забавя храносмилането, дава на мозъка по-бързи сигнали за ситост и намалява апетита. След хапване на бадеми субектите започнали да ядат по-малко - следващото им хранене е било средно със 70 kcal по-малко.

 Учените отдават ефекта на бадемите на богатото им съдържание на протеини, фибри и ненаситени мастни киселини.

 "Редовната консумация на бадеми ще ви позволи да контролирате по-добре апетита си и да се въздържате от консумация на висококалорични храни в големи количества", споделят експертите.

ключови думи:
бадеми отслабване ядки

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април