Тия бадеми май няма да се обелят сами...

...но вие можете да свършите тази работа сравнително лесно
Тия бадеми май няма да се обелят сами...

Денят, в който осъзнах, че бадемите не се белят от самосебе си, беше денят, в който детството ми рязко приключи. От този момент нататък светът се превърна в едно много по-неприветливо място и аз започнах да гледам на него с недоверие и страх.

За добро или за лошо, има някои храни, които пристигат сред нас в състояние, което е твърде далеч от оптималното. Бадемите се оказаха класически пример за това с високото си съдържание на фитинова киселина, значителна част от която се съдържа в обвивката. За да добиете по-ясна представа, трябва да знаете, че приблизителното количество фитат, което човешкото тяло може да толерира, е между 100 и 400 милиграма. В 100 гр необелени бадеми има между 1100 и 1400 мг от въпросния антинутриент.

Ето защо денят, в който открих сравнително лесен и бърз начин за белене на бадеми, беше денят, в който детството ми постепенно започна да се завръща. Не искам да подценявам вашата кулинарна ерудиция, но нека допуснем, че сред вас има и такива, които все още не са научили въпросния животоспасяващ трик.

Нека допуснем, също така, че разполагате с 1 чаша бадеми, спешно нуждаещи се от обелване. Кипнете 4-5 чаши вода в дълбок съд. Прибавете бадемите. След минута до минута и половина отстранете съда от котлона и прецедете съдържанието му през гевгир или голяма цедка. Изчакайте бадемите да поизстинат, изберете произволен представител и го стиснете между палеца и показалеца си. Шлюп и воала! Продължете в същия дух до изчерпване на наличностите. След това изсушете на бавен огън или препечете на силен.  

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Коментари 3
Подреди по: Най-нови
Най-стари
  • 3
    от Не е посочен | 05.10.2012 | 16:46
    Отговор на коментар #2 от : Ааа, пък аз ги накисвам във вода, но просто защото съм чела, че е по-полезно. Така че thank you за разяснението :)
  • 2
    от Не е посочен | 05.10.2012 | 15:46
    Отговор на коментар #1 от : Ами, реално има риск от загуба на хранителни вещества и окисляване на ненаситените мазнини, но предвид краткотрайната обработка и неутрализирането на фитата, смятам, че ползите надхвърлят потенциалните вреди/пропуснати ползи. Алтернативен вариант (и препоръчителен, но по-времеемък) е накисването за 2-3 дни с неколкократна смяна на водата. Това 1)допринася за ефикасното неутрализиране на антинутриентите и 2) улеснява беленето.
  • 1
    от Не е посочен | 05.10.2012 | 10:45
    С тази висока температура не се ли унищожават някои от полезните вещества?

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май