Токсично, по-токсично, мазно!

За животинските мазнини и отровите в тях скептично
Токсично, по-токсично, мазно!

Мине се не мине и просто ни засърбяват ръцете да пишем за животинските мазнини. Точно, когато си мислиш, че нещата са съвсем прости няма какво повече да бъде казано по въпроса, отнякъде изскача поредното твърдение, което те кара да се замислиш дали си бил прав.

Всъщност, поредното твърдение в случая изобщо не е ново, ами е добре известно от доста време насам и често се използва като много силен аргумент от страна на противниците на животинските мазнини. Историята е следната: всички отрови (токсини), на които е било изложено едно животно, се складират в мастната му тъкан и в мазнините на неговите продукти (мляко, яйца). Човекът, в качеството си на изяждач на животни, поглъща въпросните токсини и на свой ред ги депозира в тялото си, като по този начин го трови. Логично е при подобно положение да заключим, че по-малко (или дори никакви!) мазнини от животински произход = по-малко отрови = по-добро здраве, нали? Да, но само ако пропуснем да отчетем някои съвсем "незначителни" подробности:

  • Не всички токсини са мастноразтворими. Съществуват и водноразтворими такива, които сравнително лесно се елиминират от организма (на животното или човека) посредством урината или потта.

  • Растенията също съдържат мазнини. Клетъчните мембрани на човека и животните са изградени от холестерол, а растителните клетъчни мембрани са изградени от аналогични фитостероли. Огромната част от пестицидите и хербицидите, които се използват в земеделието, са мастноразтворими. При третирането на посевите с подобни химикали, последните попадат в почвата, откъдето се инкорпорират в клетките на растенията и отново стават част от менюто ни.

  • Трудно можете да разчитате на добро здраве в дългосрочен план без консумацията на наситени мазнини. Песен, която вече започна да ни омръзва, но е добре да припомняме отвреме-навреме просто за всеки случай.

  • Тялото си има вграден уред за детоксикация. Нарича се черен дроб и една от целите му е да ни избавя от вредни съставки посредством серия от химични реакции. Благодарение на тях мастноразтворимите токсини се превръщат във водноразтворими субстанции, които на свой ред се извеждат чрез урината или жлъчката. В този смисъл, кой вариант ви се струва по-приемлив? Да се храните пълноценно (включително и с животински мазнини) и всички ваши органи да са в добра кондиция, или не приемаме каквито и да е токсини (ако това въобще е възможно), но да лишавате тялото си от жизненоважни хранителни вещества?

  • inm.comНе всички животни са еднакви. Тоест, не всички животни се отглеждат по един и същи начин и ядат една и съща храна. Поради тази причина, за пореден път ви приканваме да намерите начини да се снабдявате с такива продукти, които са отгледани близо до вас (или поне в България) в максимално естествени условия.

  • Хората също се различават помежду си. Пореден въпрос за размисъл – имате двама мъже, които тежат по 80 кг, но единият е с 6% подкожни мазнини (4,8 кг), а другият е с 25% подкожни мазнини (20 кг). Кой от двамата ще складира повече мастноразтворими отрови? Не, не ни отговаряйте. Мълчим назидателно... :)

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април