Храната отблизо

Под лупа... Не! Под електронен микроскоп
Храната отблизо

За здравословно хранещите се сте чували да казват, че разглеждат съдържанието на чинията си под лупа. Е, случаят на американската фотографката Карън Алпърт е далеч по-смущаващ. Тя никак не е човек, от чиято уста ще чуете нещо за фитостероли и есенциални аминокиселини, но пък за сметка на това разглежда храните под микроскоп. Че и ги снима.

Запознайте се със сканиращия електронен микроскоп. Той се използва за изучаването на повърхности. Това става с помощта на електронен сноп, който обхожда обекта точка по точка и може да върне изображение с увеличение до 30 000 пъти. Технологията се използва за какво ли не – от откриването на миниатюрни следи върху изстреляни куршуми, до изследването на причините зад намаляващата популация на пчелите. Подходът на Карън спрямо тази прецизна техника обаче е доста по ненаучен и има една-единствена цел: да накара хората да се вгледат по-отблизо в менюто си.

744d8d0f-6b5f-06a2-c72a-456e6b14fa05Caren AlpertРепичка

Така тя не се опитва да проповядва кои храни са вредни и кои – полезни, а по-скоро иска да даде един по-нагледен пример за това колко различни помежду си са тези продукти, особено когато се направи сравнение между преработените и непреработените от тях.

22ee3ddf-3add-0f2d-e798-8323ad26b6daCaren AlpertКитайска бисквитка с късметче

За да е възможно сканирането на избраните от нея храни (вариращи от трапезна сол, до шоколадова торта), те трябва да бъдат изсушени и покрити с електропроводим метал, обикновено злато. С риск да ви лиша от известна доза удоволствие трябва да кажа, че оригиналните изображения, които електронният микроскоп произвежда са чернобели. Тук виждате постпродукцията, която отразява виждането на фотографката за реалните им цветове.
d5b0f540-3977-a63d-fba1-12f79620867dCaren AlpertПечено кафено зърно46173a95-eca7-a5f1-2c63-a521704e8be6Caren AlpertБадем82f88771-a33f-422a-9386-07cd205a54daCaren AlpertЛисто от ананасabee8bb3-552a-1932-66ea-22fae25e5f28Caren AlpertШоколадова торта86f27dae-646d-ed74-b8aa-acbbbbe3e5c2Caren AlpertТрапезна сол284f7756-d592-efcc-2f3f-f2c722beaa47Caren AlpertДълбоко пържен лук1684966a-f7e4-66f3-f362-77af954d7a90Caren AlpertЗахарни пръчици

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април