Храни, които никога не трябва да се замразяват

Храни, които никога не трябва да се замразяват

Замразяването на храната е много полезно за запазването ѝ годна за дълго време. Невинаги можете да изядете всичко, което сте купили от магазина и вместо да го изхвърляте, най-добре е да го замразите.

Така винаги ще имате запаси от годна храна, която да размразите и да използвате по най-добрия начин.

Но не всяка храна и всеки продукт е подходящ за замразяване. Някои храни се увреждат от минусовите температури, а размразяването им след това води до необратими последици в хранителните и вкусовите им качества.

Кои са храните, които никога не трябва да замразявате?

Яйца

Ако имате много голямо количество яйца, които вашата любима баба ви е дала от домашните си кокошки например, не ги замразявайте.

Колкото и да ви се иска да ги запазите, тъй като не можете да ги изядете бързо, замразяването на яйцата е неприемливо. Замразяването уврежда черупката на яйцата и прави навлизането на бактерии в тях още по-лесно.

Прясно мляко

Прясното мляко не е подходящо за замразяване. Повечето течности и течни храни са годни за замразяване, но то определено не е.

При замразяването водните и протеиновите молекули в млякото се разделят, което уврежда вкуса и качествата му впоследствие след размразяване.

Пресни сирена

Твърдите сирена и кашкавалите са добри кандидати за замразяване, но не и меките и пресните. Тези видове сирена се развалят и разкашкват много бързо след размразяване заради голямото количество вода в състава си.

Картофи

Картофите не трябва да се замразяват. След размразяването им консистенцията им става кашеста и ронлива. След готвене текстурата им става още по-крехка и наподобяваща пихтия.

Пържени храни

Пържените храни не трябва да се замразяват, защото мастните молекули в тях също стават на каша след размразяване. Губи се хрупкавата им текстура и вкусовите им качества.

Плодове и зеленчуци

Може да изглежда примамливо да замразите големи количества плодове и зеленчуци, които не можете да изядете, преди да се скапят, но не е така.

В плодовете и зеленчуците се съдържа много вода, която след размразяване разваля текстурата им и ги прави далече не толкова вкусни и здравословни, колкото са били в прясното си състояние. Все пак, трябва да се знае, че за да бъдат замразени, преди това повечето от зеленчуците трябва да се бланшират, а плодовете се вакуумизират в специални найлонови пликчета.

Източник: Az-jenata.bg

ключови думи:
замразени храни

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май