Храните, които ни пазят от главоболие

Какво да търсим в хладилника?
Храните, които ни пазят от главоболие

Много хора страдат от главоболие. То може да се дължи на редица фактори, да отшуми бързо или да ни държи "на нокти" няколко дни. Не е нужно всеки път да тичаме до аптеката и да се "тъпчем" с хапчета, за да облекчим симптомите. Често храни, намиращи се в хладилника, могат да ни избавят от досадните болки. Те трябва да са богати на магнезий и витамини, които изобилстват в бобови растения, пълнозърнести храни, някои ядки, яйца, зелени зеленчуци, месо, някои плодове.

Ето с какво може да премахнете главоболието или да го предотвратите:

1. Храни, богати на магнезий

Проучвания показват, че около половината от всички страдащи от мигрена може да имат недостиг на магнезий. Той се отразява върху синтеза и освобождаването на невротрансмитери и хиперагрегацията на тромбоцитите, което е причина за възникването на мигрената. Има и някои видове депресия, свързани с магнезиев дефицит, които водят до появата на главоболие.

Проучване, в което са участвали 81 души, показва каква е предразположеността им към мигренозни атаки. Резултатите сочат, че приемането на 600 мг магнезий дневно за 12-седмичен период спомага за намаляване на честотата на главоболието с 42%.

Храните, богати на магнезий, са бобови растения, тиквени семки, бадеми, ядки, най-вече орехи и зеленолистни зеленчуци.

2. Храни, богати на витамин В2

Рибофлавинът или витамин В2 подобрява мозъчната митохондриална функция. В едно проучване честотата на мигренозните атаки на участниците намалява само в рамките на един месец от приемането на добавката. При по-продължителен период резултатите са още по-добри. Учените смятат, че около 400 мг от витамина трябва да бъде нормалното количество на ден. По-добре е да си го набавим чрез храни, в които се съдържа.

Яйцата, млякото, ядките, зелените зеленчуци, месото са най-големите източници на витамин В2.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април