Хрупкави тиквички Бъфало на фурна

Хрупкави тиквички Бъфало на фурна

Дори и тези, които са безразлични към фаст фууда, определено са чували за легендарните пилешки крилца Бъфало. Хрупкави и много вкусни, поднасят се с различни сосове и са идеалното лакомство за малки и големи. 

Какво ще кажете обаче вместо месо да използвате зеленчук? И то не какъв да е, а тиквички. По този начин дори и вегетарианците ще могат да се насладят на прекрасния вкус на прочутите крилца Бъфало!

Ястието е невероятно вкусно, здравословно и с ниско съдържание на мазнини, защото вместо традиционното дълбоко пържене, хрупкавите пръчици се пекат във фурната. И най-важното - приготвянето му не отнема много време и е по силите и на начинаеща домакиня!

Списък с продукти за 6-8 порции:

0,5 кг. тиквички (2-3 малки плода)
1/2 чаша брашно
1/4 чаена лъжица лют червен пипер

2 големи яйца

2,5 чаши панко галета
1/2 чаша лют сос

3 супени лъжици (45гр.) краве масло
1 супена лъжица бял оцет 5%
1/4 чаша натрошено синьо сирене

Начин на приготвяне:

В голям плик с цип смесете брашно, малко сол и лютия червен пипер. В друг голям плик се слагат разбитите яйца и малко сол. В трети плик се слага панко галета и малко сол.

Нарежете тиквичките на пръчици с размери 7,5 на 0,5 см. Поставете половината от всички пръчици в първия плик и ги разклатете добре, за да се покрият с брашното.

След това ги извадете, отърсете излишното брашно и ги прехвърлете в плика с яйцата. Разклатете и масажирайте добре с ръце, за да може тиквичките да се покрият с яйчената смес. След това ги прехвърлете в плика с галета и ги оваляйте добре. 

Накрая ги подредете в тава, застлана с хартия за печене, и напръскайте обилно със спрей за готвене.

Повтаряйте процедурата, докато тиквичките не свършат. 

Печете в предварително загрята до 220 градуса фурна за 25-30 минути до златистокафяво.

Докато тиквичките се пекат, може да направите соса. В малка тенджера смесете лютия сос, маслото, нарязано на кубчета и оцета и загрейте на умерен огън, като разбърквате, докато маслото се разтопи.

Свалете тенджерата от котлона и покрийте, за да запазите соса топъл.

Готовите тиквички се нареждат в голяма чиния и се заливат със соса. Отгоре се поръсват със синьо сирене и се украсяват с листа целина.

Добър апетит! /jenata.blitz.bg

ключови думи:
тиквички Бъфало

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май