Щастието идва с греяно вино и ирландско кафе

Щастието идва с греяно вино и ирландско кафе

Зимата определено е сезонът на червеното греяно вино, горещия шоколад, билковия чай и ароматното кафе. Може би малцина знаят, че тези напитки за сгряване, освен че са приятни за консумиране, носят и големи  ползи за здравето. Греяното вино само по себе си има антибактериални и антисептично свойства, бори се с алцхаймер и подобрява настроените. Горещият шоколад е много полезен при психическа и физическа преумора. Чаят лекува лекува вирусни инфекции и забавя стареенето, а кафето с добавен алкохол – намалява риска от развитието на чернодробна цироза.

Никак не е случайно, че в момента по площадите на повечето европейски градове, включително в България, масово се предлага греяно вино. Благодарение на подправките, които се използват за неговото приготвяне, полезните му свойства се увеличават. Важно е обаче да се знае, че подобно на лекарствата, и с тази напитка не бива да се прекалява. Или както казват нашите баби: "Всичко да е с мярка". Ползите от греяното вино са наистина много. На първо място то засилва паметта и се бори с алцхаймер. Ресвератролът е естествено съединение, което се намира в храни като гроздето, малините и какаото. За него се знае, че действа благоприятно върху паметта. Някои медици пък твърдят, че затопленото вино има способността да намалява холестерола, да подобря дейността на сърцето и предпазва от ковид, грип и други респираторни настинки. Желателно е виното само да се затопля, а не да се оставя да заври. Тази напитка трябва да се консумира топла като чай и то във висока стъклена чаша.

Горещият шоколад е традиционна коледна напитка в САЩ, но през последните години тя се налага и у нас. Предпочита се предимно от децата, но се консумира и от възрастните, защото носи големи ползи за здравето – от стимулиране на кръвообращението до предотвратяването на сезонните настинки. В напитката присъстват естествените невротрансмитери ендорфин и фенетиламин. Това са биологично активни вещества, които повишават настроението, тонуса и физическата издръжливост на човека. Подобрява работата на мозъчния център, затова медиците препоръчват да се консумира преди обяд, а не късно вечер. Сервира се леко затоплен в порцеланова чаша.

Чаят е традиционна английска напитка, но едва ли има човек на планетата, който да не обича неговият аромат през зимните месеци. Той не просто създава уют, но се грижи и за здравето ни. Съдържа антиоксиданти, а те забавят стареенето и помагат на клетките да се обновяват и възстановяват. Освен това напитката е богата и на полифеноли, които поддържат тялото здраво. В изводите на няколко научни изследвания се твърди, че чаят защитава от някои видове рак, наред с това че се бори с вирусите през зимата.

Кафето се пие целогодишно, но по-студените дни предполагат в него да се добави малко алкохол. Според едно скорошно британско проучване ирландското кафе и неговите разновидности (когато към напитката се добавя коняк, ликьор или друг алкохол) могат да понижат риска от чернодробна цироза. Освен това в зърната кафе се съдържа допамин – веществото, което кара хората да се пристрастяват към ароматната течност в порцелановата чаша. Ето защо специалистите предупреждават, че с кафето не бива да се злоупотребява, защото води до пристъпи на паника. Те препоръчват не повече от 2-3 напитки дневно.

Мариана Тодорова, Телеграф

ключови думи:
зимни храни и напитки

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май