Щолен сладки

Щолен сладки

ПРОДУКТИ

300 г брашно, 200 г рикота или крема сирене или пълномаслена извара, 150 г меко краве масло, 100 г захар, 1/2 ч. л. есенция (лимон), 1 бакпулвер (10 г), малка щипка смлян кардамон, щипка сол, 100 г белени бадеми, 80 г сушени, червени боровинки, 80 г бели стафиди, 80 г захаросани плодове

За топинга:

100 г краве масло

100 г пудра захар

1 лимонова ванилия

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Нарязваме на ситно бадемите, сушените боровинки и стафидите. Разбиваме маслото със захарта и сиренето до пухкава смес. Разбъркваме брашното с бакпулвера, кардамона и солта. Добавяме към маслената смес на 2-3 пъти и разбъркваме добре с лъжица. Прибавяме ванилията, нарязаните бадеми и сушените плодове и отново объркваме добре. Прибираме тестотов хладилник за около 1 час.

Оформяме от тестото еднакви по големина топки, за да се изпекат равномерно. Поставяме ги в тава, застлана с хартия за печене, на около 1,5 см една от друга - не се надуват много. Печем около 25-30 мин в предварително загрятата до 180 градуса фурна до съвсем леко зачервяване. Изваждаме и ги оставяме да се охладят.

Разтопяваме маслото за топинга в тясна и дълбока купичка. Пудрата захар смесваме с ваниловата. Всяка сладка потопяваме в маслото, а след това овалваме в пудрата захар.

Оставяме да се охладят напълно, преди да се приберат. Съхраняваме в кутия с капак.

Пепа Стоева, 24 часа

ключови думи:
щолен сладки

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май