Блиц хидратация за спортуващи

Тоест, съвсем не е толкова бавна, колкото може би си мислите
Блиц хидратация за спортуващи

Важно е да се пие достатъчно вода, особено ако тренирате. Това е по-ясно от бял ден, но защо се получава така, че всеки го тълкува по различен начин? Някои си представят, че трябва да се наливат по цял ден, други лочат по 2 литра вода точно преди тренировка, трети пък са на мнение, че голямото пиене трябва да се случва успоредно на самата физическа активност.

Едно наскоро публикувано в Journal of Strength and Conditioning Research изследване обаче хвърля доста по-трезва светлина по този въпрос. В него участват 10 непрофесионално спортуващи мъже и жени, всичките на по 25 (±0,9 г) години и тежащи по 72 кг (± 4,6 кг). Те постъпват във всеки един тест леко дехидратирани и всеки път получават различни течности: чиста вода, въглехидратно-електролитна спортна напитка или солена вода. След това статусът им се измерва на всеки 30, 45 и 60 минути.

Всички те преминават от леко дехитратирано в напълно хитратирано състояние в рамките на 45 минути с помощта на 600 мл вода. В това отношение резултатите, постигнати с помощта на спортната напитка, в никакъв случай не са по-добри.

Тоест, ако допуснем, че приемът ви на вода е ритмичен през целия ден, то изпиването на 2 чаши в рамките на един час преди тренировката ви ще е напълно достатъчно, за да ви осигури оптимален статус на хидратация. Другото важно нещо е, че не е задължително да давате пари за магически спортни формули, при които 86% от цената отиват за реклама. Ако се притеснявате за електролитния си баланс, разтворете щипка сол и сока на един лимон в литър вода и сте в играта!

В случай, че намирате преразказването на подобни изследвания за любопитно и полезно, присъединете се към нас във фейсбук и ще се постараем да ви държим в час с по-интересните и смислени неща от света на спортната наука. 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април