На баба ти електролитната

Така, де, спортна напитка домашно производство
На баба ти електролитната

Едно време баба ти само с електролитни напитки се наливала, нали така? О, не? Пък не е като да кажеш, че нещо й е станало. Това е, защото електролити се намират и на много други места, освен в специално разработените със съответното заглавие продукти, които струват скъпо и обикновено съдържат далеч повече глупости, отколкото смислени съставки.

"Но какво, аджеба, са електролити?", както би попитала баба ти. Електролитите, бабо, са чисто и просто соли в кръвта и други телесни течности, които носят електричен заряд. Те имат отражение върху разпределението на водата в тялото ни, те регулират киселинността на кръвта (pH), функцията на мускулите и други важни процеси. Благодарение на тези минерали нервната ни система комуникира с всичко останало извън нея.

Сред обичайните заподозрени в тази категория попадат калцият, натрият, калият, магнезият и фосфорът. Риск от недостиг на въпросните вещества възниква не само, когато се храним непълноценно, но и ако губим прекомерно количество течности. Единият сценарий, когато това е възможно, е при прекарването на заболяване, съпроводено с повръщане и диария. Вторият е по-обичаен и засяга всички случаи, в които се потим обилно. Като при копаенето с мотика, например. В твоя случай, по време на спорт.

Но ако се върнем на примера с баба ти, какво би направила тя, вместо да хукне към магазина, за да си купи пластмасово шише с футуристичен етикет? Би се заровила в килера, за да провери дали пък там не се търкаля някой друг безпризорен електролит. И ако приемем, че нейният килер е сравнително модерен, нека дори го наречем кухня, то в него със сигурност ще се открият лимони, банани, портокали, сол и медец. Иначе казано...

  • Сокът от два лимона
  • Сокът от три портокала
  • Един банан
  • 2-3 чаени лъжички мед (по желание)
  • Няколко листенца мента (по желание)
  • 2 чаши вода и
  • 1-2 щипки морска сол

...се хвърлят смело в блендера и още по-смело се разбъркват вътре. Пият се със страх. В очите на производителите на електролитни напитки...

Рецептата е адаптирана от тук, а Още пари ще ви спестим на https://www.facebook.com/FitWell.bg

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април