Амарант

Всичко, от което се нуждаете!
Амарант

Амарант е от онзи тип суперхрани, които включвайки ги в ежедневното си меню ще донесат само ползи за здравето ви.

Култивиран от ацтеките преди 8000 години и все още се смята за традиционна култура в Перу. Древната история на амарант може да бъде проследена до Мексико и полуостров Юкатан. В наши дни се отглежда на много места в света като Африка, Индия, Китай, Русия, Южна и Северна Америка.

Амарант е високо растение, с широки зелени листа, ярко червени или златисти цветове и миниатюрни зърна. Съществуват множество видове и сортове амарант, като в различните части на света се използват по различен начин. Често заради зърнената си форма, тази култура попада в категорията заедно с овес, пшеница или ориз, но истината е, че е "псевдо-зърнена култура". Въпреки известните различия от своите събратя амарант има подобен хранителен профил, но в пъти по-богат.

Най-голямото преимущество на амарант е, че не съдържа глутен и е изключително богат на протеин. Протеин, който е лесно смилаем и сравним като количество с протеина съдържащ се в млякото. В зависимост от сорта протеина в семената може да варира от 12 до 18%. За сравнение: в една чаена чаша амарант се съдържат 28.1 грама протеин, докато в същото количество овес протеина е 26.3 грама, а в ориза 13.1 грама.

1555979Thinkstock/Guliver

Амарант е чудесен източник на лизин, важна аминокиселина, чието количество е три пъти по-високо от това на другите зърнени култури. Освен това е богат на сяросъдържащи аминокиселини, които са особено важни за правилното функциониране на черния дроб и за нормалното развитие на новородените. Съдържа 8% естествени мазнини, по-голяма част от които са ненаситени и 57% скорбяла.

Амарант е с богато съдържание на минералите калций, желязо, фосфор, манган, каротеноиди, витамин Е, отличаващ се със завидни антиоксидантни свойства и огромно количество фибри. Свежите листа на амарант също съдържат протеин, витамин С, каротеноиди, както и калий, калций и магнезий.

Например в 1 чаша суров амарант се съдържа около 15 милиграма желязо, 18 милиграма фибри, докато съдържанието на желязо в белия ориз е само 1.5 милиграма, а фибрите са 2.4 грама.

Амарант е подходяща и щадяща за стомаха храна, особено за хора страдащи от стомашни разстройства, за захранване на малки деца, бременни, възрастни, както и за тези, които се стремят към поддържане на здравословен стил на хранене.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Анкета

Къде ще сте през празничните дни?
Гласувай! Резултати Архив

Хороскоп

Рак
22 юни – 22 юли