Амарант

Всичко, от което се нуждаете!
Амарант

Амарант е от онзи тип суперхрани, които включвайки ги в ежедневното си меню ще донесат само ползи за здравето ви.

Култивиран от ацтеките преди 8000 години и все още се смята за традиционна култура в Перу. Древната история на амарант може да бъде проследена до Мексико и полуостров Юкатан. В наши дни се отглежда на много места в света като Африка, Индия, Китай, Русия, Южна и Северна Америка.

Амарант е високо растение, с широки зелени листа, ярко червени или златисти цветове и миниатюрни зърна. Съществуват множество видове и сортове амарант, като в различните части на света се използват по различен начин. Често заради зърнената си форма, тази култура попада в категорията заедно с овес, пшеница или ориз, но истината е, че е "псевдо-зърнена култура". Въпреки известните различия от своите събратя амарант има подобен хранителен профил, но в пъти по-богат.

Най-голямото преимущество на амарант е, че не съдържа глутен и е изключително богат на протеин. Протеин, който е лесно смилаем и сравним като количество с протеина съдържащ се в млякото. В зависимост от сорта протеина в семената може да варира от 12 до 18%. За сравнение: в една чаена чаша амарант се съдържат 28.1 грама протеин, докато в същото количество овес протеина е 26.3 грама, а в ориза 13.1 грама.

1555979Thinkstock/Guliver

Амарант е чудесен източник на лизин, важна аминокиселина, чието количество е три пъти по-високо от това на другите зърнени култури. Освен това е богат на сяросъдържащи аминокиселини, които са особено важни за правилното функциониране на черния дроб и за нормалното развитие на новородените. Съдържа 8% естествени мазнини, по-голяма част от които са ненаситени и 57% скорбяла.

Амарант е с богато съдържание на минералите калций, желязо, фосфор, манган, каротеноиди, витамин Е, отличаващ се със завидни антиоксидантни свойства и огромно количество фибри. Свежите листа на амарант също съдържат протеин, витамин С, каротеноиди, както и калий, калций и магнезий.

Например в 1 чаша суров амарант се съдържа около 15 милиграма желязо, 18 милиграма фибри, докато съдържанието на желязо в белия ориз е само 1.5 милиграма, а фибрите са 2.4 грама.

Амарант е подходяща и щадяща за стомаха храна, особено за хора страдащи от стомашни разстройства, за захранване на малки деца, бременни, възрастни, както и за тези, които се стремят към поддържане на здравословен стил на хранене.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април