Греяно вино срещу простуда и грип

Гореща напитка за студените дни даряваща ни със суперсили
Греяно вино срещу простуда и грип

Кой е казал, че през зимният сезон не разполагаме със суперхрани и супернапитки на трапезата си?!

Едва ли някой ще се противопостави на твърдението, че с всеки сезон си идват и продуктите, които носят наслада на сетивата и огромни ползи за здравето.

Предлагам ви да се съсредоточим върху една напитка позната от векове в редица страни, която спокойно може да бъде отлична защита срещу простуда и грип и в същото време да ви зареди с настроение.

Е, само не трябва да прекалявате с количествата, защото съдържа и алкохол. Но, ако се ограничите до една малка чаша дневно ще извлечете само ползи.

1613345Thinkstock/Guliver

На греяното вино можем спокойно да се доверим като отлична превенция срещу настинка, грип и други заболявания на дихателните пътища.  Лично аз посягам към тази гореща напитка едва когато вече съм болна, но може би трябва да поправя тази грешка и да я приемам в минимални количества през зимата, но всекидневно.

Задължителното условие греяното вино да ви подейства отпускащо, отпушващо носа и бронхите е да се пие докато е горещо.

Напитката е подходяща да се приема и от хора прекарали инфекциозни заболявания, но също така и при физическо и психично изтощение, защото тя ще възстанови силите и ще укрепи организма ви. Освен че е доста калорична, влияе и съдоразширяващо.

Един от най-силните страни на греяното вино е истинският гроздов сок, който не е задължително да е приключил своята ферментация, но за да се възползвате от ползите му – трябва да се затопля на ниска температура и да не се допускате кипене!

Втората суперсъставка е: карамфилът, който има сериозни противовъзпалителни свойства, а цейлонската канела ще ускори обмяната на веществата и ще подобри кръвоснабдяването. Няма да позволи и покачване на кръвната захар в кръвта.

Лично аз предпочитам греяното вино приготвено с мед, вместо със захар. Другата изключително важна особеност за тази топла напитка е отделно да накиснете с вряла вода за около 5 минути канелата и карамфила. Водата е добре само да покрие карамфила.

Мед добавете към виното, а след като температурата на водата и виното се изравни – смесете двете съставки, добавете резен ябълка, портокал или лимон, малко количество коняк и пийте с наслада.

Рецепта за греяно вино можете да откриете ето ТУК.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Анкета

Къде ще сте през празничните дни?
Гласувай! Резултати Архив

Хороскоп

Рак
22 юни – 22 юли