Погали песа за имунитет

Но преди това се увери, че е жив
Погали песа за имунитет

Стопанисването на куче е чудесно занимание и определено може да компенсира купчината поражения върху покъщнината с цяла планина ползи от емоционално естество. За първи път обаче група учени решава да провери какъв е непосредственият ефект от галенето на предполагаемо най-добрия приятел на човека върху имунитета на същия този човек.

Това става с помощта на 55 младежа, произволно разпределени в една експериментална или две контролни групи. Група 1 (19 души) гали живо куче; група 2 (17 души) гали препарирано куче; група 3 (19 души) просто си седи удобно на една кушетка. Всеки един от участниците прави едно от изброените неща в продължение на 18 минути и след това дава проба от слюнката си, за да бъдат измерени нивата му на имуноглобулин А (IgA). Това е едно антитяло, което играе основна роля в т.нар. мукозен или стомашно-чревен имунитет. То се намира в секретите (слюнка, сълзи, мляко, простатен и бронхиален секрет, чревно и стомашно съдържимо и др. неприятни течности) и осъществява защитата на лигавицата спрямо всякакви външни антигени.

Оказва се, че единствено участниците от първата група демонстрират значимо завишени нива на IgA в резултат от интервенцията. Това ще рече, че ако имате куче и възнамерявате да го използвате за здравословни цели, би било добра идея то да е живо. За всякакви допълнителни коментари и дискусии, заповядайте във фейсбук страницата ни, където повече се лаем, отколкото се хапем. 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Анкета

Къде ще сте през празничните дни?
Гласувай! Резултати Архив

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април