Погали песа за имунитет

Но преди това се увери, че е жив
Погали песа за имунитет

Стопанисването на куче е чудесно занимание и определено може да компенсира купчината поражения върху покъщнината с цяла планина ползи от емоционално естество. За първи път обаче група учени решава да провери какъв е непосредственият ефект от галенето на предполагаемо най-добрия приятел на човека върху имунитета на същия този човек.

Това става с помощта на 55 младежа, произволно разпределени в една експериментална или две контролни групи. Група 1 (19 души) гали живо куче; група 2 (17 души) гали препарирано куче; група 3 (19 души) просто си седи удобно на една кушетка. Всеки един от участниците прави едно от изброените неща в продължение на 18 минути и след това дава проба от слюнката си, за да бъдат измерени нивата му на имуноглобулин А (IgA). Това е едно антитяло, което играе основна роля в т.нар. мукозен или стомашно-чревен имунитет. То се намира в секретите (слюнка, сълзи, мляко, простатен и бронхиален секрет, чревно и стомашно съдържимо и др. неприятни течности) и осъществява защитата на лигавицата спрямо всякакви външни антигени.

Оказва се, че единствено участниците от първата група демонстрират значимо завишени нива на IgA в резултат от интервенцията. Това ще рече, че ако имате куче и възнамерявате да го използвате за здравословни цели, би било добра идея то да е живо. За всякакви допълнителни коментари и дискусии, заповядайте във фейсбук страницата ни, където повече се лаем, отколкото се хапем. 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април