Калий

Защо ни е необходим?
Калий

Калият е изключително важен минерал за правилното функциониране на всички клетки, тъкани и органи в човешкото тяло. Освен това заедно с натрий и хлорид съставляват електролитното семейство на минералите. Вещество, което провежда електричество в тялото заедно с натриев хлорид, калций и магнезий.

Около 95% от калия в организма се съдържа в клетките, докато натрия и хлорида са разположени предимно извън клетката.

Калият е от решаващо значение за функцията на сърцето и играе ключова роля за костната плътност, както и за регулиране дейността на мускулите, нервите и храносмилателната система. Честотата и степента, до която мускулите се свиват, както и степента, до която нервите се разпъват – зависят от наличието на достатъчно калий в организма.

1558529inm.com

Калият също така противодейства за загубата на калций чрез урината, причинена от приемане на храни с високо съдържание на сол, като по този начин спомага за предотвратяване изтъняването на костите. В съчетание с калций той предпазва костите от изтъняване.

При нормални нива в организма калият е в помощ за оросяването на мозъка. Участва в съхранението на въглехидратите, за да бъдат използвани при нужда от мускулите. Грижи се за поддържане на електролитния и киселинен баланс в организма.

Запазването на калиевия баланс в организма зависи от количеството на натрий и магнезий в кръвта. Огромното количество натрий може да увеличи в пъти нуждата от калий. Освен това състояния като диария, повръщане, прекомерно изпотяване, недохранване, метаболитни синдроми, като болестта на Крон, също могат да причинят недостиг на калий, както и използването на диуретици, ако вече страдате от болно сърце.

1558528inm.com

Много храни съдържат калий, включително всички видове месо, някои видове риби като сьомга, треска и много други. В значително количество се намира в плодовете, зеленчуците и бобовите култури. Млечните продукти са също добри източници на калий.

В случай, че водите здравословна и добре балансирана диета, богата на зеленчуци и плодове, то със сигурност си набавяте нужното количество калий. Обаче, ако страдате дълго време от някои от изброените по-горе състояния, то задължително потърсете специалист за консултация, за да видите дали е необходимо да попълните липсите на калий в организма.

Възрастните хора трябва да са особено внимателни при приема на лекарства, защото в по-голяма си част те влияят на нивата на калий в организма.

Симптомите на калиев дефицит са мускулна слабост, раздразнителност, безпокойство, умора и сърдечни нарушения като сърцебиене. Имайте предвид, че продължителното гладуване, високо кръвно налягане, стреса и ниската кръвна захар също могат да бъдат причина за липсата на калий в кръвта.

Както липсата, така и прекомерното му наличие в организма може да причини неразположения и проблеми. Във високи нива в кръвта той може да бъде токсичен и да доведе до неправилен пулс и дори до сърдечен пристъп. Високите дози калий могат да предизвикат гадене, повръщане, диария и язва. С повишено внимание се отнасяйте към допълнителен прием на калий, ако приемате лекарства за високо кръвно налягане, както и нестероидни противовъзпалителни лекарства и някои антибиотици.

Източници: eduhkppwebmd

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Риби
20 февруари – 20 март