Какво ще се случи само след 4 часа, ако изядеш 5 ореха?

Какво ще се случи само след 4 часа, ако изядеш 5 ореха?

Орехите съдържат два пъти повече антиоксидантни полифеноли от всички останали ядки. Изследване, проведено в университета в Пенсилвания, показва, че орехите помагат на организма да се справи със свободните радикали, които вредят на клетките и причиняват заболявания.

Бадемите, шамфъстъците, лешниците и кашуто също са богати на ненаситени мастни киселини, витамини и протеини, но учените отбелязват, че хората не консумират тези ядки в достатъчни количества.

Техният съвет е простичък – "Яжте по пет ореха на ден".

Предходни изследвания посочват, че консумацията на орехи може значително да забави появата на признаците на остаряване, като същевременно предпазва от сърдечни заболявания и някои видове рак.

Откритието, че седем ореха на ден са напълно достатъчни да предпазят от развитието на заболявания, свързани със сърдечносъдовата система, води до обявяването на тези ядки за суперхрана. Всъщност те се възприемат като най-перфектната храна, която може да бъде открита в природата.

Освен това е доказано, че от всички останали ядки орехите са онези, които съдържат най-голямо количество антиоксиданти. Не случайно експертите твърдят, че винаги когато става въпрос за здравословни храни, орехите трябва заемат място в челната тройка.

Те не само са богати на антиоксиданти, но и съдържат здравословни фибри, протеини, витамини и минерали. Не е изненадващо, че изследванията показват, че редовният прием на орехи намалява риска от развиване на сърдечни заболявания, някои видове рак и дори диабет.

Интересен факт е, че орехите сами по себе си приличат на малки мозъчета. Днес е добре известно, че подпомагат дейността на повече от тридесет невротрансмитери като част от мозъчната функция.

Скорошни изследвания анализират и оценяват съдържанието на антиоксиданти в няколко вида ядки: орехи, бадеми, фъстъци, шамфъстък, лешници, бразилски орех, макадмия, кашу и американски орех.

"Орехите се подреждат измежду най-добрите храни", твърдят учените. Те добавят, че освен, че съдържат най-голямо количество полезни вещества, антиоксидантите в тях са и най-добри по отношение на силата им – те са 15 пъти по-силни от витамин Е, посочван като един от лидерите в тази класация.

Друго преимущество на орехите е, че те се консумират предимно сурови и по този начин са и най-ефективни. Повечето други ядки се обработват, което намалява тяхното благотворно влияние.

Много хора избягват консумацията на орехи, тъй като смятат, че това ще увеличи теглото им. Тези ядки обаче съдържат здравословни полиненаситени и мононенаситени мазнини, които не запушват кръвоносните съдове по начина, по който го правят наситените мазнини. Ако ядетеш орехи, не само няма да качиш килограми, а точно обратното. Те ще ти помогнат да намалиш теглото си, защото ще се чувстваш заситена по-дълго време.

Според учените "седем ореха на ден е идеалното количество, необходимо, за да извлечем максимална полза от тези ядки."

Орехите съдържат високо количества мазнини (55-65%), както и висококачествени протеини (15%), въглехидрати, богати са на калий, магнезий, фосфор, желязо, витамини B и С.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април