Глутенът няма добра слава: все повече хора явно имат непоносимост към тази белтъчна съставка в пшеницата и някои други
  зърнени култури, пише Deutsche
  Welle. Как глутенът действа на организма и добре ли е да се храним безглутеново?
  
  Пица, торти, хляб, макаронени изделия - всички тези вкусотии обикновено съдържат пшеница, ечемик или ръж. И следователно глутен. За повечето хора това не е проблем. На други обаче глутенът причинява болки в стомаха, гадене и други неприятни симптоми. Броят на хората, които имат
  непоносимост към глутен, се увеличава.
  
  Това показват не само данните от отделни държави като Финландия. Мета-анализ от 2020 г. също показва, че през последните няколко десетилетия все повече хора
  развиват цьолиакия - особено тежка форма на непоносимост към глутен. Съществува обаче и непоносимост към
  глутена, без да има цьолиакия – в този случай става дума за алергия, която също може да предизвика болезнени
  симптоми. Дали глутенът е съставка, от която всички трябва да се въздържаме?
  
  Какво точно представлява глутенът
  
  Глутенът от един от протеините, които се съдържат в зърнените култури. В пшеничните продукти например той осигурява разтегливостта на тестото и възможността за
  омесването и разточването му. Глутен се съдържа също в спелтата, твърдата пшеница, лимеца, двузърнестия лимец, камута, зеления лимец и тритикалето.
  
  "Глутенът е толкова интересен, защото има страхотни функционални свойства и превръща пшеницата в чудесен хляб. От друга страна, глутенът е отключващ фактор за някои
  заболявания", казва Катарина Шерф - професор в Института за биология на хранителните системи "Лайбниц" към Техническия университет в Мюнхен. 
  
  Как влияе глутенът на тялото
  
  "Съществуват три основни вида непоносимост към пшеница", обяснява Шерф.
  Алергията към пшеница е класическа хранителна алергия, която може да се открие чрез определени антитела в кръвта.
  Тези така наречени имуноглобулини Е (IgE) се образуват в организма на хора, които са алергични към един или повече протеини в пшеницата.
  
  Според Харвардското училище по обществено здраве симптомите на такава алергия могат да включват сърбеж и подуване на устата, гърлото или очите. По-тежките алергични
  реакции могат да доведат до задух, гадене, спазми и дори до колапс. "Алергията към пшеница е по-често срещана при децата, отколкото при възрастните", казва Шерф. Тя може да изчезне през
  годините.
  
  Цьолиакията е най-добре проученото заболяване, свързано с непоносимост към глутена. Според Германското дружество по
  цьолиакия обаче самото състояние не е нито алергия, нито непоносимост към пшеница или глутен. Вместо това глутенът предизвиква автоимунна реакция: Антителата атакуват собствените тъкани на
  организма.
  
  В случай на цьолиакия това означава, че лигавицата на тънките черва се възпалява и се разрушава. "Това намалява повърхността на тънките черва", казва биоложката Шерф.
  Това е не само много болезнено, но може да доведе и до тежки симптоми на недостиг на важни за организма вещества. "Цьолиакията е поне отчасти генетично
  обусловена. Въпреки това много хора имат съответното генетично предразположение, но не всеки развива цьолиакия", обяснява Катарина Шерф. 
  
  Тестове за непоносимост към глутена и цьолиакия?
  
  Цьолиакията и алергията към пшеница могат да бъдат открити чрез изследване на антитела в кръвта. Често обаче е необходимо много дълго време, за да бъде поставена
  диагноза "цьолиакия", казва Шерф. "Особено при пълнолетните симптомите често не са типичните стомашно-чревни проблеми". Вместо това човек се чувства по-скоро отпаднал и изтощен, което може да се
  обясни с разрушената чревна лигавица и произтичащата от това липса на хранителни вещества.
  
  "Диагностиката обаче се е подобрила значително", казва Катарина Шерф. Това може би е една от причините броят на пациентите с цьолиакия да се
  увеличава.
  
  Ако се съмнявате, единственото решение е да избягвате всички продукти, съдържащи глутен. "Засега няма алтернатива на безглутеновата диета", казва Шерф. Примери за продукти, които не съдържат глутен, са царевица, ориз, киноа, просо, елда, чист овес и
  амарант.
  
  Безглутенова диета?
  
  Безглутеновата диета обаче не е лесна за изпълнение. "Трябва да сте много наясно с темата за храненето", казва експертката. Това е така, защото глутенът е скрит и в
  много готови ястия като свързващо вещество или емулгатор.
  
  Добрата новина е, че като се избягва глутенът, неприятните и болезнени симптоми изчезват. Дори възпалените черва, причинени от цьолиакия, в повечето случаи се
  възстановяват. За всички хора без алергия или непоносимост към пшеница важи следното: глутенът не е вреден.
- iNews
 - Novinite
 - Econ
 - Jenite
 - Div
 - Sporta
 - FitWell
 - Sportuvai
 - Peika
 - Programata
 - Doctoronline
 - News in English
 
                
                
                
                
                
			
				
				
				
				
                    
                    
                    

Добави коментар