10 ползи от честия оргазъм

10 ползи от честия оргазъм

Ако някой се сеща за причина, поради която оргазмът не заслужава вниманието, което му се отдава, нека говори сега, или да замълчи завинаги! В края на тази статия едва ли ще остане човек, бил той мъж или жена, който да дръзне да омаловажи ползите от кулминацията в сексуалния акт, без която той е половинчат или иначе казано, в пряк и преносен смисъл, незадоволителен. Всъщност ползите от честия оргазъм са много повече от 10, но тук ще разгледаме някои от най-значимите и любопитните, изведени като становище на базата на редица проучвания.

Банално, но 100% вярно: повече секс – по-малко стрес

В своята книга "The Orgasms Answer Guide" сексоложката Бевърли Уипъл цитира проучване, извършено от Каръл Ринклайм Елисън през 2000 година, в рамките на което последната интервюира 2632 жени на възраст между 23 и 90 години. След като анализира резултатите тя установява, че 39% от жените, които са признали, че мастурбират, са посочили като причина за това релаксиращото действие на оргазма. Уипъл обяснява този ефект от оргазма на окситоцина, който се отделя от нервните клетки в хипоталамуса (жлеза в мозъка) в сюблимния момент.

"Оргазмът освобождава напрежението, тъй като окситоцинът, който се освобождава в кръвта, стимулира усещането за топлина и спокойствие", обяснява Елисън в доклад, разглеждащ резултатите от проучването й.

Друго проучване, осъществено от учени от Университета Грьонинген в Холандия, разкрива, че по време на оргазъм амигдалата – онази част от мозъка, която е свързана с негативните емоции  като страх, тревожност, гняв, фобии, агресия и др. - е неактивна или съвсем слабо активна.

Оргазмът може да накара мъжете да бъдат по-верни на половинките си

През 2012 година немски учени решават да проведат експеримент, изследващ влиянието на окситоцина. Те са убедени, че високите дози на "любовния хормон" могат да подтикнат мъжете към изневяра. След като дават на група доброволци (мъже с хетеросексуална ориентация) окситоцин, те им представят много атрактивна жена и изискват от тях да определят в кой момент дистанцията между тях и жената е идеална и в кой започва да им причинява дискомфорт.

Мъжете, които са под влиянието на окситоцин и имат моногамна връзка, поставят тази "граница" на комфортност на около педя по-голяма дистанция от онези, които са взели окситоцин и не са обвързани. На базата на тези данни учените заключават, че окситоцинът не само не тласка мъжете към изневяра, а напротив – засилва чувството им за принадлежност и свързаност с жените, с които споделят живота си.

Женският оргазъм подобрява концентрацията при мъжете

Да, няма грешка – женският оргазъм е полезен както за жените, така и за мъжете, разкрива статия на "New York Times", посветена на организацията "One Taste", която проповядва практикуването на т.нар. "оргазмена медитация". В този метод са въвлечени и двамата партньори в една връзка, а основната му цел е достигането на оргазъм при жената. Така, например, актрисата и бивша Плеймейтка Карън Лори разкри пред "Huffington Post", че преживява по 11 оргазъма на ден благодарение на тази медитация. Същевременно интервюираните мъже споделят, че съсредоточаването върху определена зона от женското тяло засилва концентрацията им на работното място.

Оргазмът помага за по-лесно преодоляване на болката

Съществуват доказателства, че оргазмът може да намали болката, независимо от какъв характер и сила е тя, включително артритни, постоперативни и дори родилни болки. Тук заслугата отново е на окситоцина, както и на ендорфините (невротрансмитери, които се произвеждат в мозъка и които служат за намаляване на болката), наричани още хормон на щастието, които се отделят по време на оргазъм. Гореспоменатата авторка на книгата "The Orgasms Answer Guide" - Бевърли Уипъл – твърди, на базата на същото проучване сред жени, които мастурбират, че при достигането на оргазъм прагът им на поносимост към болката се качва с близо 75%.

Справянето с грип и настинка е по-бързо и лесно при мъжете, които достигат до оргазъм

Проучване в университет в Германия, в което участват 11 мъже, помолени да мастурбират докато еякулират, показва, че достигайки сексуална възбуда и оргазъм броят на левкоцитите в кръвта им нараства. Учените установяват това като изследват кръвта на участниците в експеримента от началото до края на половия акт и стигат до заключението, че оргазмът стимулира отговора на имунната система на организма срещу вирусите и бактериите, които я атакуват, така че способства за по-бързото оздравяване.

Оргазмът може да помогне на хората, страдащи от инсомния

Ако трябва да избирате между хапче и главозамайващ оргазъм, за да заспите по-лесно, кое бихте избрали? Този въпрос е несериозен, разбира се, освен ако не сте пристрастени към определен фармакологичен продукт. В своята книга Уипъл споменава друго проучване на Елисън, според което 32% от анкетираните от нея 1866 американки мастурбират вечер с цел по-бързо заспиване. Каква точно е връзката между оргазма и съня все още не е установено научно, но редица изследователи и сексуални терапевти подкрепят схващането, че неврохимикалите, които се отделят при оргазъм, като ендорфините, например, имат седативен ефект.

Редовните оргазми могат да удължат живота ви!

"Кой иска да живее вечно?", пита покойният Фреди Меркюри в едноименната песен от албума "A Kind of Magic" от 1986 година, написана от Брайън Мей. Този въпрос е твърде философски и никога няма да получи еднозначен отговор, но със сигурност никой не би се отказал от няколко допълнителни години, особено ако си ги осигури, доставяйки си плътско удоволствие, каквото е сексът. Твърдението, че оргазмът има отношение към продължителността на живота, не е новост. Още през 1997 година група учени от Уелс започват проучване, в което участват 918 мъже на възраст между 45 и 59 години. Ролята им в проучването е да дадат информация за половия си живот – колко често правят секс и колко чест получават оргазъм.

След време учените се връщат към данните от това проучване, за да установят интензитета на половия живот при мъжете, които вече са починали от заболявания на сърцето. От направения анализ става ясно, че смъртността при мъжете, които са посочили, че имат 2 или повече оргазма седмично, е наполовина по-малка от тази при онези, при които честотата е била по-малко от веднъж месечно. Въз основа на това проучване учените стигат до заключението, че сексуалната активност има пряка връзка със здравето на мъжете.

Тъй като въздействието на женския оргазъм върху организма на жената все още не е изследвано толкова задълбочено, Д-р Хауърд Фрийдман, който е автор на книгата "The Longevity Project: Surprising Discoveries for Health and Long Life", решава да анализира резултатите от проучване, осъществено от Д-р Люис Терман – психолог от Станфорд – през далечната 1941 година. В него са взели участие 1500 двойки, базирани в Калифорния, а сред посочените данни е честота на оргазъм при жените, които в по-голямата си част вече не са между живите.

Заедно със свои колеги Д-р Фрийдман събира информация за това кога и от какво са починали жените, включени в проучването на Терман, на базата на която излиза с хипотезата, че жените, които описват сексуалния си живот като по-пълноценен, са починали на по-късна възраст от онези, които са квалифицирали интимния си живот като незадоволителен.

Както и да ви накарат да изглеждате по-млади!

Забравете за ботокс и останалите процедури за подмладяване! Просто правете секс редовно и стигайте колкото се може по-често до оргазъм (добре известно е, че много жени не достигат до оргазъм по време на секс, независимо от степента на привличане и ентусиазъм от страна на партньора си).

Д-р Дейвид Уикс – консултант по клинична психология и бивш завеждащ на психиатричното отделение за възрастни към "Royal Edinburgh Hospital" (Кралската болница в Единбург) в продължение на 10 години разпитва хиляди мъже и жени относно сексуалния им живот. Това му дава основание да твърди, че хората на възраст между 40 и 50 години, които по собствените им думи правят секс два пъти по-редовно от останалите пациенти на Д-р Уикс, изглеждат по-младолики, пише Фрамар.

Въпреки че не разглежда причините, поради които честите оргазми правят човек да изглежда по-млад, Д-р Уикс излага становището, че това се дължи на освобождаването на човешкия хормон на растежа по време на полов акт, който прави кожата по-еластична.

Оргазмите стимулират работата на мозъка

Не се оставяйте на усещането, че след секс сте разсеяни и нетрудоспособни, да ви заблуди – оргазмът всъщност е отличен стимулатор на мозъчната дейност. През 2013 година Бари Комисарук и Нан Уайз от института "Rutgers" проведоха изследване сред жени, които мастурбират, докато мозъчната им дейност се следи от ядрено-магнитен резонанс. Така двамата двамата учени установиха, че по време на оргазъм притокът на кръв към всички части на мозъка се засилва, като същевременно се стимулира транспортирането на хранителни вещества и окислена кръв към главата.

 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май