7 правила за здравословно хранене

7 правила за здравословно хранене

Най-важното

Ако искате да започнете да се храните правилно, тези съвети са идеалните за вас. Те са побрани от водещи диетолози и ще ви помогнат да започнете да се храните по-правилно, без драстично да промените начина си на живот и без да се лишавате от любимите неща.

Не пропускайте закуската. Често когато закъснявате за работа или няма нищо в хладилника пренебрегвате закуската. Казвате си, ще хапна повече на обяд и готово. Но това не е правилно. Трябва задължително да закусите. Така вие ще започнете деня правилно, ще си набавите енергия за целия ден и ще натрупате веществата, които сте загубили през нощта. Няма нищо по хубаво от солидна закуска и за това не я пропускайте.

Яжте зеленчуци. Те не само са вкусни, но и полезни. Диетолозите съветват да има зеленчуци във всяко от вашите ястия. Те са богати на различни витамини и минерали и са идеалната храна за вашето здраве. Разнообразявайте зеленчуците, по този начин ще си набавите всички необходими хранителни вещества по естествен начин, а не чрез хапчета.

Избягвайте захарта. Всички сладкиши, торти, понички, бонбони и сладолед са вредни за вас и ги намалете до минимум. Може да се изкушите 1-2 пъти през седмицата, но недейте повече. Все пак вие имате нужда от захар, който да поддържа равновесието на кръвната ви захар и да ви дава енергия, но си я набавяйте чрез плодовете, а не чрез понички и торти.

Дъвчете хубаво. Не дъвчете бързо и не гълтайте големи хапки. Ако не сдъвквате хубаво храната затормозявате вашия стомах и може да се стигне до болки. Също така не добре сдъвканата храна нарушава абсорбирането на полезните вещества и може да доведе до напълняване. Диетолозите съветват да дъвчите храната си над 20 пъти.

Пропуснете "бързата" храна. Всички храни от сорта на хамбургери, хотдоци, пържени картофи, сандвичи и мазни банички трябва да ги избягвате. Отново допустимо е да се изкушите, но трябва да е много рядко. Тези храни съдържат високи количества на мазнини и сол, които са основните причинители на съвременните болести. Освен това тази храна ви кара да напълнявате, което едва ли някой от вас иска.

Пийте достатъчно течности. Течностите са важни, за да може тялото ви да функционира правилно. Ако тренирате усилено през лятото трябва да пиете над 3 литра вода дневно. Пиенето на течности ускорява и вашето потене, което помага на организма ви да изхвърли вредните токсини от тялото. По този начин то се пречиства.

Не пропускайте ядене. Не само да пропуснете закуската е вредно. Това важи за всяко ядене. Често хората пропускат да обядват, защото са на работа и нямат време или си вземат нещо на бързо от сорта на сандвич или солети. Решението за това е да си подготвите нещо здравословно от вкъщи. Други пък пропускат вечерите, защото си мислят, че така е по-здравословно, но истината е, че всяко хранене е важно и не трябва да се пропуска.

Вижте още: 5 неща, които ви карат да преяждате.

Вижте още: 10 неща, които пречат на вашата памет.

Ако тази статия ви е харесала, дайте един лайк на страницата ни във Фейсбук: https://www.facebook.com/FitWell.bg?fref=ts

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април